Odgovori

Pet pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Namaz i čupanje obrva

PITANJE: Eselamu alejkum! Tek  neko vrijeme klanjam sabah, nisam jos pocela sve da klanjam posto hocu sve da naucim prvo, pa me interesuje da da li ovaj moj namaz vrijedi, tj. da li se racuna da sam osoba koja klanja namaze? I jos jedno pitanje, ja cupam obrve, jer ako to ne bih radila one bi bile velike i to ne bi mogla da izdrzim – da li ce mi biti oprosteno ovo sto radim, posto stvarno ne mogu a da ih ne cupam, ali me muci ovo, jer sam cula da je to haram?

ODGOVOR: Ve alejku musalam. Zaista svaka zahvala pripada Uzvišenom Allahu koji je te uputio stazama Svoga pravog puta i što je te uputio da obavljaš namaz, jedan od najvašniji temelja naše vjere islama. Svaki musliman i muslimanka dužni su da dnevno klanjaju pet namaza: sabah, podne, ikindija, akšam i jacija u njihovo vrijeme i obaveza klanjanja namaza nikada ne spada sa muslimana osim kada umre i preseli sa ovog svijeta. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: “Vjernicima je propisano da u određeno vrijeme namaz obavljaju” (En-Nisa 103)

Islam je olakšao početnicima u njemu da klanjaju namaz shodno njihovom stanju i znanju dok ne nauče upotpunosti da ga obavljaju (potražite tekstove na tu temu). Ne ostavljaj namaz dok naučiš, već klanjaj shodno svome stanju i znanju. I naučiti pravilno obavljanje namaza nije teško, naprotiv lahko je i ne zahtjeva puno vremena niti truda i Allah će vam olakšati na tom plemenitom putu.

Čupanje obrva je veliku grijeh i onaj koji to čini i kome se čini je proklet od strane Allaha i udaljen je i protjeran od Njegove milosti. Ibn Mes`ud, r.a., jedne je prilike rekao: ‘’Allah je prokleo žene koje se tetoviraju i koje tetoviraju, i žene koje čupaju obrve i koje traže da im se čupaju obrve i koje stanjuju zube, uljepšavajući se i tako mijenjaju izgled koji Allah daje stvorenjima!’’ Kada mu je jedna žena prigovorila zbog toga, on joj je odgovorio:  ‘’A zašto da ne proklinjem onoga  koga je prokleo Allahov Poslanik, a.s., i čije je prokletstvo u Allahovoj Knjizi? Uzvišeni Allah kaže: “Ono što vam Poslanik da – to prihvatite, a ono što vam zabrani – ostavite!‘’  (El-Hašr, 7.). (Muttefekun alejhi)

Opasnost grijeha uopšteno je velika s tim da postaje veća kada musliman spozna da je određena radnja haram ali je on ne ostavlja, već je uporno čini i dolazi u stanje da bude izložen Allahovoj kazni. Osjećaji da ne možete bez čupanja obrva su šejtanske vesvese – došaptavanje i nisu stvarni već su prividni. Šejtan želi da te zadrži u grijehu i nepokornosti tvoga Gospodara, da te udalji od Allahove milosti.

Onaj koji nešto iskreno ostavi radi Allaha , On će mu pomoći na tom putu i daće mu snage da prebrodi iskušenja. Sigurno je da će te u početku osjećati poteškoće, ta bi nakon toga opsjetili lahkoću u ostavljanju grijeha i slast ibadeta i pokornosti Uzvišenom Allahu. Allah najbolje zna.
_____________________________________

2. Iskušenje i istihara namaz

PITANJE: Selam alejkum! Ja sam djevojka koja nije odrasla bas po islamskim obicajima. Roditelji mi nisu nikad prakticirali vjeru pa nisam imala od koga uciti. Kao dijete me roditelji nisu slali u mekteb tako da sam rasla, a da nista ne znam o svojoj vjeri, osim da sam rodjena kao muslimanka i da su moji preci muslimani. Medjutim navrsivsi petnaest godina godina krenula sam u Gimnaziju i odabrala sam kao strani jezik arapski i tad sam osjetila ljepotu…

citanja arapskog i u dusi mi se osjetila zelja za upoznavanjem moje vjere. Prvo sam krenula od ilmihala i naucila osnove: abdest, dove, obavljati namaz… I iz dana u dan, hvala Allahu, dobijam snaznu volju da naucim sve vise i vise. Na Vasoj stranici pronalazim dosta informacija i odgovora na pitanja koja sam i ja sama sebi ponekad postavljala.

Sad sam se nasla u jednom iskusenju kad bih trebala odluciti neke stvari u svom zivotu i s tim u vezi da sam citala na ovoj stranici da pojedini posjetioci pricaju o istihare namaz htjela sam da saznam vise o tom. Ono sto ja znam o istihare namazu jeste da nam dragi Allah u snu pomogne o nekim pitanjim koja nas moce ili kad se nadjemo u nekim nedoumicama. Pa sam ovom prilikom vama pisala da mi ako je moguce napisete kako se obavlja istihare namaz, kako se zanijeti i sta se uci. Unaprijed hvala.

ODGOVOR:

Ve alejku muslam ve rahmetulahi ve berekatuhu.

Zaista Uzvišenom Allahu pripada svaka zahvala Koji je vas uputio Svojim pravim putem i Koji je vaše srce učinio prostranim za Njegovu vjeru i omilio vam učenje Njegove vjere islam. Rekao je Allah u prevedenom značenju ajeta: ”Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti.” ( Sure Enàm 126)

I zaista tvoje učenje islama i njegovo prakticiranje zaslužuje svaku pohvalu, jer istinski muslimani se ponašaju na takav način, uče islam, Kur’an, sunnet, abdest, namaz a potom naučeno prakticiraju u svome životu.

Istihara namaz je sunnet, čini se oko stvari oko koje imamo nedoumicu šta da radimo, svejedno da li se ta stvar ticala našeg dunjaluka ili ahireta, da li bila neznatna – shodno našim poimanjima ili pak bila velika i značajna. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve selem: ’Kada neko htjedne nešto uraditi, neka klanja dva rekata neobaveznog namaza, a zatim neka prouči dovu: ‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, ev kale (ili je ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”.

(O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”, pa je rekao: ”A zatim neka spomene svoju potrebu”. ( Bilježe Buharija) .

Istihara namaz se ne klanja po pitanju strogi obaveza muslimana kao što je namaz, post, zekijat i slično jer on to mora izvršavati. Niti se klanja po pitanju zabranjeni stvari muslimanu jer se ih on mora svakako kloniti. Dozvoljeno je da se istihara namaz klanja u svim vremenim u toku dana i noći, s tim da se ne klanja u vremenima zabranje klanjanja namaza ako stvar nije hitna a ako je hitna onda je dozvoljeno da se klanja i u tim vremenima.

Način klanjanja istihara namaza:

Priprema za namaz kao što je abdest, propisno oblačenje, okretanje prema kibli. Nijet u srcu bez njegovog izgovaranja riječima.
Klanjaju se kao svaka dva rekijata kao što je sabahski sunneti ili farzi. S tim da je pohvalno da se na prvom rekijatu uči sure Kjafirun a na drugom Ihlas- kulhu vallahu ehad.

Poslije predaje selama dignu se ruke i uči se dova istihara namazu:’ ‘Allahumme inni estehiruke bi ‘ilmike, ve estakdiruke bi kudretike ve es’eluke min fadlike-l-‘azimi, fe inneke takdiru ve la akdiru, ve t’alemu ve la e’alemu, ve Ente ‘Allamu-l-gujub. Allahumme in kunte t’alemu enne haze-l-emre hajrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, ev kale (ili je ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-kdirhu li ve jessirhu li, summe barik li fihi, ve in kunte ta’ lemu enne haze-l-emre šerrun li fi dini ve me ‘aši ve ‘akibeti emri, (ili je i ovdje rekao ‘adžilihi ve adžilihi) fa-srifhu anni, va-srifni anhu va-kdir lije-l-hajre hajsu kane, summe-rdini bihi”. (O Allahu, od Tebe tražim dobro Tvojim znanjem i odredi mi ga Tvojom moći. Podari mi nešto od Tvoje velike dobrote, jer Ti sve možeš, a ja ne mogu; Ti sve znaš, a ja ne znam! Ti si Poznavalac skrivenih tajni. Allahu moj, ako je, prema Tvome znanju, ova stvar dobra za mene, moju vjeru, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda mi omogući da se dogodi, olakšaj mi je i podari mi bereket u njoj! A ako je, pak, prema Tvome znanju ova stvar loša za mene, za vjeru moju, za moju sadašnjost i budućnost, (ili je rekao: ”za mene na dunjaluku i ahiretu”), onda je otkloni od mene, odvrati mene od nje, i odredi dobro za mene gdje god se nalazilo i učini da budem zadovoljan Tvojom odredbom!”, pa je rekao: ”A zatim neka spomene svoju potrebu ( tj. rekne se stva zbog koje se klanja istihara namaz)”.

S tim što se prija same dove donese zahvala Allahu i salavat i selam na Poslanika. I takoder na kraju dove se donese salavat i selam na Poslanika. Istihara namaz se može više puta klanjati za istu stvar, medjutim nije od propisa istihara namaza da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne i na taj način će odabrati određenu stvar.

Usko vezano za istihara namaz je i savjetovanje sa ljudima koji su kopentetni u oblasti iz koje je stvar radi koje se klanja istihara namaz kao što su učeni ljudi, stručnjaci u određenim oblastima pod uvjetom da su od povjerenja i da su vjernici. Islamski učenjaci su se razišli po pitanju šta se prvo obavlja istihara namaz ili savjetovanje, s tim da je preče da se klanja istihara namaz a potom da se posavjetuje.

Molim Uzvišenog Allaha da Vas učvrsti u vjeri, olakša Vam njeno prakticiranje, omili Vam islam i iman, i dadne Vam svako dobro i berićet dunjaluka i ahireta. A Allah najbolje zna!
____________________________________________

3. Zaštita djeteta od uznemiravanja

PITANJE:

Selam alejkum, ne znam kako bi zapocela ovo pitnje, zelim da Vas zamolim za savjet, kako bi trebala majka postupit kad sazna da joj je djete bilo zlostavljano, da li da kaze ocu? I kako da se suoci sa tim i da pomogne svom djetu? Pogotovo posto je u pitanju familija sa oceve strane. Nisam isla u detalje, jako sam potresena ovom situacijom, jer kao majka ne mogu ni da zamislim da se tako nesto moze desit u familiji, pogotovo bosanskoj. Zivim na zapadu i znam da ovdje svega ima, ali sam nekako smatrala da u nasoj kulturi toga nema, i ako mi mozete molim vas dati savjet kako pricati sa djecom i upozoriti ih na to.

Ovo se je desilo mojoj prijateljici, ali sam se ja nasla toliko zatecena citavom pricom, da ne znam ni sta bi mislila ni kako bi postupila ni kako pomogla, a tako sam isto zabrinuta za vlastitu djecu, i kako ih zastiti od takvih stvari. Hvala unaprije. Selam

ODGOVOR:

Ve alejku musalam.

Mi muslimani svoje tvrdnje, stavove i kvalifikacije moramo graditi na jasnim dokazima jer to povlači sa sobom određene propise. Ukoliko se istinski ispostavi postojanje problema u porodici kako ste to vi pojasnili onda je obaveza na roditeljima, ocu i majci, da zaštite svoje dijete. Naravno da majka treba upoznati supruga – oca o datom problema čak i kada se radi o njegovoj porodici, ali da to bude na jedan lijep način kako ne bi došlo do ružni postupaka koji nisu u njihovom interesu, s tim da tvrdnje majke moraju biti izgrađene na jasnim dokazima i činjenicama, a ne na pretpostavkama.

Otac u tom slučaju treba da popriča na lijep način sa svojom rodbinom i da im ukaže na grijeh pomenutog problema i da ih upozori na svetost časti muslimana i djeteta i na svoju obavezu da ga zaštiti. Bilo bi poželjno da se popriča sa osobama koje imaju utjecaj na porodicu kao što je otac, majka, stariji brat i slično.

Sa druge strane otac ili majka trebaju da upoznaju dijete sa načinom na koji će se zaštiti od pomenutog problema i njemu slični shodno njegovom svatanju i poimanju. Treba da mu se pojasni da ne dozvoljava drugim osobama da mu čine odredene stvari i to je moguće na jedan način koji ga razumije. Također je potrebno da se dijete udalji od osoba koje su izvor probleme i da se sa njima ne susreće. Molim Allaha da sačuva sve muslimane i njihovu djecu i da popravi stanje svih muslimana. A Allah najbolje zna!
____________________________________________

4. Odabir bračnog druga i istihara namaz

PITANJE:

Selam alejkum! Upoznao sam jednu djevojku radi sklapanja braka, vidjamo se vec neko vrijeme i mislimo da u tome ima hajra. Medjutim klanjao sam par puta istiharu namaz i veinom sam sanjao crve, blato, bjezanje itd. Zadnji put kad sam ponovio istihare namaz sanjao da sam pored jednog potoka koji se ulijeva u rijeku i sve to posmatram i gledam vidre oko sebe. Kad razgovaram s njom osjetim da mi odgovara po pitanju vjere. Sta mi vi savjetujete?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam.

Poslanik, sallahu alejhi ve selem, je pojasnio kriterije prilikom odabira buduće supruge, s tim da je naglasio da se treba odabrati osoba koja se prdržava islama: “Ženu udaju četri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota, i njena vjera. A ti gledaj da uzmeš onu koja je vjernica i zadobićeš sa njom svaki hajr.” (Muttefekun alejhi)

Također je poželjno da se vide budući supružnici u granicama dozvoljenog u prisustvu mahrema, jer to dovodi do veće mogućnosti da brak, sa Allahovim dopustom, uspije i bude u njemu bračna harmonija.

Što se tice klanjanja istihare namaza, nije od njeni propisa da se vidi u snu ono za što je se klanjalo, već islamski učenjaci navode da će osoba u sebi naći određeno naginjanje prema određenoj stvari i biće joj olakšano da je postigne, tj. da se odluči. Na taj način osoba treba da odabere određenu stvar. Također lijepi snovi su od Allaha, a ružni od šejtana i ne bi se trebale određene važne odluke graditi na snovima, naročito ako su ružni, već se trebaju graditi na islamskim osnovama.

Vi sjedite sa djevojkom sa kojm se planirate oženiti u prisustvu njenog mahrema, vidite se, razgovarajte oko budućeg braka i šta želite jedno od drugog i ako se složite, možete klanjati istiharu namaz i ako nađete u sebi da naginjete jedno prema drugom i da vam se stvari olakšavaju prema njemu, uzmite se i molite Allaha da vam olakša i da vaš brak učini srećnim i izgrađenim na islamskim osnovama.
________________________________________

5. Obilazak roditelja prilikom njihovog rođendana

PITANJE:

Selam alejkum! Htjela bih da znam je li dozvoljeno da se roditelj obidje za rodjendan, ali bez da se sta slavi?

ODGOVOR:

AlejkumusSelam.

Islam naređuje da se roditeljiam čini dobročinstvo u svim vremenima i bez prestanaka. Obilježavanje rođendana nije od islama, već je to običaj koji mu je stran i u obilježvanju rođendana je oponašanje nevjernika i slijeđenje njihovi običaja što je zabranjeno muslimanu. Rekao je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: “Ko oponašaja jedan narod on je od njih”. (Bilježi Ibn Davud i hadis je vjerodostojan) I rekao je Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem: ”Ko uvede nešto u našu vjeru što nije od nje, to se odbija.” (Muslim)

Ukoliko tvoja posjeta roditeljima u vrijeme njihovi rođendana, bude uobičajna posjeta bez nakane obilježvanja rođendana i također ne čini se nikakav vid obilježavanja rođendana, onda nema zapreke u posjeti, ali ako ih posjetiš radi rođendana onda to nije dozvoljeno iako ne bude slave ili ikakve hvale, kako ste spomenuli, jer ste vi, u osnovi došli, kako bi obilježili rođendan što je dovoljno da ta posjeta bude nedozvoljena. A Allah najbolje zna!

Na pitanja odgovorio mr. Osman Smajlović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta