Odgovori

Je li dozvoljeno primati “bakšiš” na radnom mjestu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu ‘alejkum!

Radim kao taksista. Mene interesuje da li je nama po Islamu dozvoljeno primiti “baksis” od nasih musterija?

Dakle, kada im naplatimo za to sto smo ih odvukli, oni pored te cijene daju jos extra (manja suma) za nas vozace, pa me zanima da li ima zabrane da to primimo i trosimo kako mi hocemo?

Nek vas Allah nagradi!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Meni koliko je poznato, taksista ima definisane prihode koje mora drzavi uplacivati, za osiguranje i legalizaciju poslova, jer nema mogucnost izdavanja racuna putem kojih bi prikazao kolicinu prometa.

Onaj taksista koji samostalno radi, tj. nije u sluzbi ispred neke firme, neka zna da mu nije dozvoljeno traziti neke dodatne novce za prijevoz ljudi. Ako mu sami korisnici usluga dragovoljno ponude, moze uzeti ili srdacno odbiti.

Sto se tice one osobe koja radi za firmu koja se bavi prevozom putnika, njegova suituacija se razlikuje. Ta osoba ima ugovor sa firmom, ima fiksnu platu, regres i godisnji.

Takva osoba ukoliko dobije baksis treba da ga prijavi vlasniku firme za koju radi. Ako vlasnik odobri da novac ostane vozacu onda ga smije koristiti. U suprotnom nije mu dozvoljeno, da za sebe uzme ista od tog novca.

A Allah upucuje na Jedini Ispravni Put!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta