Odgovori

Bivši muž kršćanin i njegov obilazak djece

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam Alejkum,

Ja sam se razvela od mog muza (evangelijske vjere) i ja sada zivim sama sa djecom u nasem bivsem stanu. Moje pitanje, ja sam konvertirala u Islam i on to zna, nosim Hijab, imam Nikah sa muslimanom, inshallah ubrzo kada se svi papiri rjese.

Moje pitanje:

Kako se ja smijem ponasati prema mojem ex muzu, zato sto su dvoje njegove djece tu, koji i pitaju tatu da udje u stan itd. Ja sam mu rekla da to nesmijem, ali djeca to jos tako ne razumiju. Koliko smijem dopustiti da bude kontakta izmdju nas zbog djece. Jer sto se mene tice, ne treba mi nikakav kontakt.

Odgovor:

Ti treba da budes mudra majka. Duzna si djeci pojasniti zbog cega sada nosis hidzab, i koje sve promjene si planirala za buducnost. Sto se tice tvoga supruga, djeca ipak pripadaju vasoj zajednickoj vezi i braku.

Ti mozes zahtijevati od supruga da i kada ih bude vidjao, (jer mu sud to moze dozvoliti), da ih ne poziva u njegovu (ne)vjeru. Ukoliko zeli da se djelimicno brine o njima, kupuje im i sl. onda gledaj da postepeno djecu poducis sta je dobro po njih i njihovu vjeru i zivot, pa neka u tom smjeru budu i njihove zelje.

Nemoj nagle zabrane i prekide nametati, jer kratkotrajnoga vijeka budu i samo se insanu o glavu odbiju.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta