Odgovori

Je li dozvoljeno koristiti sirće i pitanje o pundži?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es selamu alejkum,

Moje prvo pitanje je da li je dozvoljeno koristiti sirce (ocat) u hrani, bilo ono vinsko, jabucno ili neko drugo i da li je sirce uopceno zabranjeno i

drugo pitanje: da li zene koje vezu svoju kosu i od nje prave pundzu (umotaju kosu oko lastike za kosu) i to naprave na potiljku, a ne na vrhu glave, spadaju u one zene za koje je Poslanik a.s. rekao da su im glave kao grbe kod deva, naravno radi se o zenama koje nose hidzab i tako skupljaju kosu u pundzu da bi im bilo lakse za odrzavati je?

Odgovor 1.:

Ve alejkumusSelam,

Dozvoljeno je koristiti sirce u ishrani, jer ono hemijskim putem gubi svojstvo opijanja. Primjer toga imamo u hurmama ili grozdju koji su u osnovi dozvoljeni, ali ako bi se pokiselili u bure i tri dana drzali u dejstvu s vodom, presli bi po hadisu u zabranjeno pice.

Odgovor 2.:

Pundza se moze praviti pod uslovom da bude u visini glave, nikako iznad potiljka da vise. Znaci, skupiti kosu u pundzu je dozvoljeno, ali da se nakon toga kosa pod pundzom spusti niz potiljak, nikako u visinu. One zene koje na vrhu glave kreiraju pundzu, spadaju u zene za koje je Poslanik a.s. rekao da su im glave kao grbe kod deva.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Đanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta