Odgovori

Naređivanje dobra i odvraćanje od zla

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es- selamu alejkum

Neka je slavljen Uzviseni Allah.I neka vas nagradi svakim dobrom za ovu web stranicu.

Radim sve kako bih se priblizio Allahovoj Milosti, klanjam 4 do 5 namaza dnevno,odvracam od zla itd.. ali imam jedan problem koji ne znam kako da ga rijesim.

Srednjoskolac sam, i sedim u klupi s jednim drugom koji je naravno musliman ili je mozda to (ne)musliman. On cesto kocka, pije, radi razne grijehe ali naravno sve to ide na njegovoj dusi i nije neki vjernik.U skoli se cesto ja i on zakacimo uglavnom uvezi vjere. On psuje sve poslanike koje zna (Isu a.s, Musu a.s…pa i cak Muhameda s.a.v.s), cak kada se naljuti kada nije po njegovome nazove sebe kao poslanika. A ja kada to cujem mnogo me zaboli i dode mi damu polomim kosti. Da nas dragi Allah sacuva od takvih kiafira.

Objasnjvao sam mu nekoliko puta da je Isa a.s nas poslanik itd ali on to negira i govori da on zna bolje od svija.Ja pokusavam da budem dobar vjernik, i cuo sam da je najbolji vjernik onaj koji kada mu neko uradi ili kaze nesto a on mu oprosti i zamoli Uzvisenog Allaha da mu oprosti taj grijeh da je to pravi vjernik. Nekoliko puta sam molio Uzvisenog da mu oprosti ali ne znam da li je to dobro sto sam uradio tako?

Da li trebam tako uvjek da uradim ili da se okrenem i upotrebim silu protiv njega?

Kako da postupim prema njemu?

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Lijepo je to sto zelis da ispostujes naredbu naredjivanja dobra i zabranjivanja zla. Medjutim, naprije si duzan da izvrsis samoobracun nad sobom i svojim djelima i eventualnim propustima. Sama cinjenica da nisi ustabilio i uspostavio kod sebe 5 dnevnih namaza, dovoljan je pokazatelj navedenog. Budi prakticar vise nego teoreticar.

U vrijeme Poslanika a.s., nazivali su ga sihirbazom, vracarem, gatarem, i stjerivali su ga, izbili mu kutnjak. On je to sve strpljivo podnosio uz dovu Allahu subhaneh: “Allahu moj, oprosti mome narodu, uistinu oni ne znaju”.

Samo mudroscu, prakticnim primjerom i mudroscu, uspio je okupiti na Oprosnom hadzdzu oko 140000 pristalica, za nepune 23 godine poslanicke misije.

Poradi na tome da u drustvu postanes uzor djelima i ponasanjem, dovi Allahu konstantno, a Allah zna koga ce uputiti a koga ostaviti u zabludi.

Molim Allaha da ti poveca znanje, sabur i ucini te predvodnikom onih koji ce se takmiciti u cinjenju dobrih djela, Allahumme amin!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Đanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta