Odgovori

Da li je halal zarada onog koji prima novac čija ja količina mnogo veća od količine urađenog posla?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum cijenjeni brate, nadam se da ces naci vremena da odgovoris na moja pitanja.

Da li je halal zarada onog koji prima novac cija ja kolicina mnogo veca od kolicine uradjenog posla (tj. zarada je mnogo veca nego uradjeni posao)? Da li je halal zarada onog koji prima novac za odredjeni posao, a on taj posao izbegava da radi ili ga ne radi kako treba?

Allah da te nagradi najljepsom nagradom. Amin.

Odgovor:

Ve alejkesSelam cijenjeni brate,

Svako od nas kada zasniva radni odnos u nekoj od firmi, dobiva ugovor u kojem biva tacno opisano radno mjesto sa specifikacijom I opisom poslova kojih se radnik prihvata realizovati tokom mjeseca. Ako uposlenik podbaci, takva firma ne moze ocekivati perspektivnu buducnost. Ako pak biva placen “na lijepe oci” ili je u drzavnoj firmi pa samo ceka da mu istekne radno vrijeme, takvi neka se zapitaju o imetku kojim hrane sebe I svoje najdraze. Allah subhaneh kada opisuje vjernike kaze za njih “To su oni koji o povjerenim emanetima vode brigu I cuvaju ih.”.

Mnoge private firme spoznale su taj problem tako da zahtjevaju od radnika tacnost, preciznost I puni ucinak. Tako da na zapadu sve se racuna I zbraja brojem radnih sahata.
A mi bismo trebali ako vec s razlogom opravdanim nekada ne ispunimo zadate poslove da trazimo drugi termin u kojem bi upotpunili propusteno.

Svako od nas ce biti pitan za povjerene emanate pa ko moze da podnosi vrelinu dzehennemske Vatre neka se upusti u takav luksuz. Treba skrenuti paznju da I sefovi ne smiju dopustati da im radnici zabusavaju a samim time bi se poboljsala I proizvodnja I radni ucinak.

Neka Allah subhanehu ve teala I tebe nagradi najljepsom nagradom. Amin.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta