Odgovori

Čovjek završio medresu pa zapostavio namaz, kakav je njegov status?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Kako okarakterizirati covjeka koji je zavrsio medresu, poceo se baviti trgovinom kod jednog privatnika, njegov namaz se sveo na dzumu i to ponekad, kasnije se zaposlio u firmi u kojoj ima “normalno” radno vrijeme, pa cak i ako “ne stigne” klanjati dnevne namaze poput podne namaza i ikindije na poslu, moze da ih naklanja, a ne radi ni to, jednostavno ne zeli, zeli se ozeniti, ali prvo gradjanski, pa tek onda serijatski, a prije svega toga, zeli otici na more sa buducom suprugom prije vjencanja, pa me zanima da li to stanje spada u kufr?

Esselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Mi na prvom mjestu treba da shvatimo bitnu cinjenicu da svaki onaj ko je zavrsio neku vjersku skolu ili fakultet nije I ne moze biti bezgresan. S druge strane nisu svi oni koji su otisli tim pravcem isli dobrovoljno. Nekada je to radi oceva hatora ili radi ugleda ili radi zenidbe. Onaj ko zavrsi skolu kako bi usavrsio svoj iman, ne moze dati prednost dunjuluckom poslu nad glavnim stubom vjere islama, NAMAZOM. Takvu osobu treba posavjetovati, upozoriti na Allahovu kaznu, podsjetiti ga na obracun na Sudnjem danu I sl. Ako I to ne bude od koristi, barem cemo imati opravdanje pred Allahom.

Nije rjesenje nekoga protekfiriti radi odredjenog postupka. Podsjecam vas na hadis Poslanika a.s. kada je kazao: “Zinalucar u trenutku kada cini zinaluk nije mumin. Iman izlazi iz njegova tijela u obliku oblaka I stoji iznad njegove glave.Vrati se tek kada se pokaje za doticni grijeh.” Vidimo da za pocinioca velikoga grijeha nije ispravno da kazemo da je nevjernik.

Osamljivanje sa zenom prije braka nije serijatski ispravan postupak.

Sto se tice gradjanskoga vjencanja prije serijatskoga ulema je to okarakterisala dozvoljenim, jer osnovni cilj vjencanja jeste legalizacija bracnoga odnosa.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta