Odgovori

Može li se sura el bekareh pustiti da uči preko kompjutera kako bi otjeralo šejtane iz kuće?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam Alejkum,

Cuo sam da sura El-Bekare tjera sejtane iz kuce. Interesuje me da li mora Kur’an da se uci ili moze da se pusti sura El-Bekare preko kompjutera ili slicno?

Allah Vas nagradio InsAllah.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

U hadisu se spominje glagol koji ukazuje da je bolje da se uci sura el bekareh. Mozemo uzeti slusanje I pracenje putem elektronskih medija kao olaksicu dok ne budemo savladali harfove I ne budemo u stanju da se Allahu obratimo I sjetimo ga se, kao sto se On subhaneh sjeca nas svakoga dana.

Cinjenica je das mo u mogucnosti pustiti audio ili video zapis nekoga ucenja, a istovremno ciniti neko djelo koje nije drago Allahu, poput gibeta, potvore I sl. Na takav nacin necemo postici ono sto Allah kuranom trazi od nas, a to je na prvom mjestu poruka: “Allah nece izmjeniti stanje jednog naroda,d ok oni sebe ne promjenu”,tj.ono sto se nalazi od nedostataka imana ili ostataka dzahilijjtskih obicaja I sl. Zato je preporuka da se druzimo sto vise vremena sa kuranom I da on bude proljecem nasega srca, a samim time I djela.

A Allah upucuje na Jedini Ispravan put!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta