Odgovori

Je li dozvoljeno raditi u staračkom domu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum,

Dali je dozvoljeno raditi u starackom domu sa starima. To su sve osobe koje nisu sposobne ili bolesne cak moze da se desi da prisustvujem kada se zena poradza, posto sada zavrsavam to skolu a tu mi spada i taj posao.

Znam sa islamske strane za muskarce ali me zanime za zene. Jer u nekim firmama mogu da biram izmedzu klijenata ili ako dodzem u situaciju da nemam izbora kako postupiti. Sta mi vi savjetujete. Allah vas nagradio!

WE selamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako si u mogucnosti da biras medju klijentima, onda odaberi klijente istoga spola. Ako bi dosao u situaciju da na smjeni se poradja zena ili padne u nesvjest ili sl., onda ta situacija izlazi iz okvira i osnove zabrane i spade u nuzdu, koja nije uslovljena nasim htijenjem i zeljom.

Rad sa starcima nema nikakvu serijatsku smetnju. Suprotno tome to je genercija koja ima bogato zivotno iskustvo, koja je u vecini slucajeva napustana od strane miljenih i rodjenih, koji su se otisnuli u svijet kako bi zgrtali dunjaluk. Oni posjeduju na pretek vremena. Ako bi im se na mudar nacin nametnula jedna po jedna islamska tema, mogao bi insane da stekne nagradu koja je zagarantovana hadisom u kojem stoji:“Da tvojim sebebom Allah uputi jednu osobu bolje ti je od stada crvenih deva.”

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta