Odgovori

Pozajmljen novac prije prihvatanja Islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Ukoliko je osoba pre primanja islama pozajmila odredjenu sumu novca jednom coveku, i taj covek i ona su se dogovorili da mu za godinu dana duznik isplati dug + odredjenu zaradu od posla *npr. 100KM-pozajmica +50KM/zarada od posla.  I nakon godine on joj da dogovoreni novac-150 KM , ali joj kaze da je od celog iznosa koji je vratio jedan deo dobiti u poslovanju-20 KM i jedan deo poklon njoj- 30 KM, jer nije sve zaradio u tom poslu, sto je rekao da ce.

Da li su toj osobi te pare haram jer se sad plasi kad je u islamu, a nije ih jos potrosila?

Hvala vam puno!

Odgovor:

Islam brise sve ono sto je do tada insane cinio ako se iskreno Allaju pokaje i prestane sa grijesenjem javnim i tajnim. U najmanju ruku ovaj dogovor nije ispostovan jer kada je novac vracen nije bio u dogovorenom obliku. Smatram da je najbolje da se zadrzi glavnica duga tj.100 km, a da se onih 50 km insan kotarise u opste dobro ne ocekujuci za taj iznos nagradu niti sevap ni ovoga ni buducega svijeta. Moze se dati kao prilog za izgradnju puta ili jave cesme ili javnog toaleta i sl.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta