Lijepi islam

5 puteva sreće u okviru islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Često govorimo o sreći kao stanju uma – putovanju, a ne konačnom odredištu. Biti bliži Uzvišenom Allahu i neprestano se boriti za Džennet, neophodno je za svakog muslimana koji želi biti sretan na ovom i budućem životu. Ali možemo li njegovati sreću u našim svakodnevnim životima bez ugrožavanja vjere? Da, svakako možemo.

U stvari, u našoj vjeri i našoj prirodi je da se stalno sretni i zahvalni za sve Allahove blagodati, a Allah je iz Njegove milosti dao nama smjernice za sreću, te nije velika tajna kako se sreća može postići i njegovati. Samo moramo napraviti svjestan izbor da ju pronađemo u iskušenjima i svakodnevnici koja nas okružuje. Prije svega, da bi čovjek mogao biti sretan mora izvršavati naredbe Uzvišenog Allaha i kloniti se Njegovih zabrana. Uz temelj činjenja ibadeta, tu su još neke situacije u kojima možemo pronaći sreću:

Sreća je u zdravom načinu života

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je poticao uravnotežen i zdrav način života. Npr. tjelovježba, vježbe koje grade snagu i izdržljivost, te tjelovježba općenito (sve dok se provodi u skladu sa šerijatskim parametrima) je preporučena, budući da otpušta endorfine, hormone dobrog osjećaja, koji također djeluju kao prirodni lijek protiv bolova, fizičkih i psihičkih. Dobro zdravlje i vrijeme dvije su blagodati koje ljudi često zaboravljaju, stoga će odvajanje vremena za poticanje zdrave navike kao što su npr. određeno vrijeme za fizičku aktivnost, dugoročno koristiti vjerniku.

Sreća se nalazi u našoj povezanosti s prirodnim okruženjem

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio je najveći zagovornik zaštite okoliša, mnogo prije zagovaranja ekoloških organizacija, kao što su npr. Green Peace i WWF. On je poticao na sadnju drveća i najveću ljubaznost prema životinjama. Nažalost, prirodni svijet brzo nestaje u ovom modernom dobu, te svakako nije slučajnost da su razine stresa, tjeskobe i zdravstvenih problema u porastu.

Sreća kroz hranu koju jedemo

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem je uživanjo u svojim obrocima, nije nikad prigovorio na hranu, te je jeo umjereno i uz bonton. Zdrava ishrana podržava sreću jer održava tijelo zdravim i podiže raspoloženje. Mnoge prirodne namirnice kao što su npr. tamna čokolada i med, su izvrsni podizači raspoloženja, te odlična hrana usred svijeta potrošača koji je prepun prerađenih obroka i junk fooda.

Sreća je u dobrom društvu

Imati prijatelje istomišljenike uvijek je terapeutski za čovjeka, a ovo se naročito odnosi na vjernike. Dobro društvo je sunnet za muslimane, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao da je čovjek na vjeri svoga prijatelja. Poslanik je također rekao da su najbolji prijatelji oni koji nas podsjećaju na Allaha i dijele istu ljubav prema vjeri.

Dobri muslimani u potrazi za istinskom srećom bi stoga trebali naći prijatelje koji se boje Allaha i koji dovoljno brinu za svoju braću i sestre da ih drže podalje od džehennemske vatre. Također je zabilježeno da je Poslanik rekao: Niko nije vjernik dok svome bratu ne želi isto što želi sebi. (Buhari)

Sreća se nalazi u stabilnoj obitelji

Supružnici su u Kur’anu opisani kao odjeća jedno za drugo i dopuna vjere jedno drugome. Djeca se, s druge strane, opisuju kao najbolji dar i emanet od Allaha. Stoga je sreća kroz obitelj punu ljubavi neizbježna. Kada je obiteljska jedinica jaka i uspješna, ona predstavlja kamen temeljac snažnog ummeta. Naporan rad na održavanju braka uspješnim i odgajanje djece donosi ogromnu nagradu kod Allaha.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je uvijek podsjećao svoje sljedbenike da budu ljubazni prema svojim ženama, te je rekao da su najbolji oni koji su najbolji prema njima. Njegova ljubav i dobrota se također proširila i prema djeci ummeta, jer je često podsjećao svoje ashabe da budu pošteni prema svojoj djeci i da ih ljube i grle. Okruženje voljenih osoba, intimni odnosi sa supružnikom ili provođenje vremena s djecom također oslobađaju hormon koji se zove oksitocin. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi i čini da se osoba osjeća sretno i voljeno. Oksitocin također može prevladati osjećaje tjeskobe, straha i stresa.

Svjesno odlučiti da budemo sretni pripada svakom muslimanu – to je unutar naše slobodne volje i ne ugrožava naš robova Stvoritelja prelijepih nebesa i Zemlje.

Izvor: Discovering islam

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta