Odgovori

Proklinjanje od strane poslanika sallallahu alejhi ve sellem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam aleikum,

Jam sam cula da je Muhammed a.s. PROKLEO djevojku/zenu, koja cupa obrve, sminka se, boji kosu u crno itd. Mene sad zanima, posto je i on covjek – poslanik, kako moze covjek proklet nekoga? Sta on zna – mozda ce nekome to biti oprosteno, jer Allah jedini nad svim bdije i oprasta kome hoce, pa ono bilo i najvece oholo djelo svim ljudima! Jer mi ovo stvarno izgleda grozno, da covjek (bio on poslanik ili neko drugi, mada svakog postujem) nekoga prokune…

Allah nagradjuje koga On odredi!

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Poslanik a.s. po pitanju propisa u vjeri nije govorio po hiru svome. Ajet je jasan: Sura: 53 [En-Nedžm (Zvijezda)], Ajet: 3 “On ne govori po hiru svome – to je objava koja mu se dostavlja.”

To prokletstvo je da bi se ukazalo na pokudu i osudu njihovih postupaka kada su nijekali jasne dokaze i kada su u laz ugonili poslanike. Sve sto je poslanik rekao o vjeri za svoga zivota je pojasnjenje Kur’ana, jer su i Kur’an i hadis dva nerazdvojna izvora nase vjere.

Niz je kuranskih ajeta gdje je potvrdjeno da Allah proklinje nevjernike. Neki od njih su:

Sura: 2 [Al-Baqara (Krava)],Ajet: 88

Oni govore: “Naša su srca okorjela.” A nije tako, nego je Allah njih prokleo zbog nevjerovanja njihova, i zato je vrlo malo njih koji vjeruju.

Sura: 4 [An-Nisa (Žene)],Ajet: 52

Njih je Allah prokleo, a onome koga je Allah prokleo nećeš naći nikoga ko bi mu pomogao.

Sura: 9 [At-Tewba (Pokajanje)],Ajet: 68

Licemjerima i licemjerkama i nevjernicima Allah prijeti džehennemskom vatrom, vječno će u njoj boraviti, dosta će im ona biti! Allah ih je prokleo, i njih čeka patnja neprekidna.

Sura: 33 [El-Ahzab (Saveznici)],Ajet: 64

Allah je nevjernike prokleo i za njih oganj razbuktali pripremio…

Sura: 47 [Muhammed (Muhammed)],Ajet: 23

To su oni koje je Allah prokleo i gluhim i slijepim ih učinio.

Sura: 48 [El-Feth (Pobjeda)],Ajet: 6

…i da bi kazni licemjere i licemjerke i mnogobošce i mnogoboškinje koji o Allahu zlo misle – neka zlo njih snađe! Allah se na njih rasrdio i prokleo ih i pripremio na džehennem, a grozno je on boravište!

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta