Odgovori

Izbor bračnog druga

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam.

Htjela bih da vas pitam o braku. Imam vezu sa momkom iz drugog grada. On želi ozbiljnu vezu a u skorije vrijeme vjerovatno i brak. Momak je fin, imam po zanimanju… Nismo dugo u vezi a i ne viđamo se baš često zbog udaljenosti, tako da ga ne poznajem baš dobro. Do sad imam dobro mišljenje o njemu.

Mene konkretno zanima da li je grijeh da ne prihvatim njegovu bračnu ponudu s obzirom da je vjernik, a takvog muža i želim, a problem je što je daleko a ja radim u svom gradu.

I, iskreno, nemam baš neke emocije prema njemu. Možda je to šejtanova spletka pa me zanima je li to opravdan razlog da ne započinjem ništa ozbiljno s njim i da ga ostavim?

Odgovor:

Obzirom da je vaše pitanje vezano za izbor bračnog druga, dopustite mi da iskoristim priliku i da kažem nešto više o važnosti ove teme. Izbor bračnog druga smatra se jednom od najvažnijih tema u životu čovjeka. Posebno zbog toga što veći dio čovjekova života zauzima brak. S kim će čovjek, odnosno žena živjeti sljedećih četrdeset godina trebalo bi da bude velika briga i izazov svakog mladića i djevojke. Izbor bračnog druga posebno je bitan iz više razloga:

– Pravilan izbor zadovoljit će čovjeka i duševno i tjelesno.
– Teškoća izbora bračnog druga u vremenu u kome živimo i u kome su se ljudi udaljili od islama
– Brak je čin u kome se bira najbliža osoba, s kojom će se dijeliti dobro i zlo, i učestvovati u podizanju porodice
– Budućnost ummeta temelji se na ispravno odgojenoj generaciji….a odgoj generacije ovisi od uspješnog braka, odnosno na njemu zasnovane porodice.
– Cilj neprijatelja Islama je razoriti porodicu. U tome su uveliko uspjeli. Pravilan izbor bračnog druga na temeljima vječnih islamskih principa garantuje čvrstu bračnu tvrđavu kojoj neprijatelj neće moći nauditi.
– Pravilan izbor bračnog druga garantuje dobar i u duhu Islama odgojen porod.

Žena ima pravo na izbor bračnog druga. Islam tu mogućnost i pravo daje i ženama što je očito i jasno iz prakse samog Poslanika s.a.v.s. i njegovih ashaba. Hatidža r.a. je ponudila brak Poslaniku s.a.v.s. čime je pokazala da žena slobodno i direktno može učestvovati u izboru bračnog druga.

Žena može i indirektno odlučiti o svome braku na taj način što će pristati ili odbiti onoga ko od nje traži brak jer je njena riječ posljednja pri izboru muža. Umm Seleme r.a. odbila je Ebu Bekra a zatim i Omera koji su je prosili. Kad ju je zaprosio Poslanik s.a.v.s. ona se izvinjava i kaže, »Ja sam ljubomorna žena, u godinama sam a i ostalo mi je mnogo djece od prvog muža.» Poslanik s.a.v.s. joj reče: „Što se starosti tiče stariji sam od tebe, što se ljubomore tiče otklonit će je Allah od tebe, a što se djece tiče ona pripadaju Allahu i Njegovom Poslaniku“. Nakon ovih riječi Umm Seleme je pristala.» Umm Kulsum r.a. kćerka Ebu Bekra r.a. odbila je Omera r.a. pa joj njena sestra Aiša r.a. prigovara «Zar da odbiješ Omera, vladara pravovjernih?“ a ona kaže: «Da, jako je grub i strog prema ženama.» Iz svih navedenih predaja se da jasno vidjeti da je ženina riječ u slučaju njene udaje presudna. O njenoj bračnoj sudbini nema niko pravo da odlučuje.

I pored prava na izbor koje Islam daje ženi, mnogo je djevojaka koje su nesretne zbog udaje, a neke zbog nje zauvijek propadaju. Ima djevojaka čiji se život nakon udaje praktično pretvori u dunjalučki džehennem. Ipak, mnogima je udaja izvor sreće na ovom svijetu i velika pomoć da postignu vječnu sreću na budućem svijetu. Zbog toga je nužno znati izabrati bračnog druga te se za brak dobro pripremiti. Izboru muža nesumnjivo pripada presudna uloga u ostvarivanju sreće.

Dok na izbor supruge utiču ona četiri, u hadisu spomenuta faktora: tjelesna ljepota, materijalni uslovi (bogatstvo), porijeklo i vjera, dotle su u izboru muža, prema hadisu, presudni vjera i moral: “Kada vam dođe neko s čijom ste vjerom i moralom zadovoljni, oženite ga. A ako to ne učinite, pojavit će se smutnja i veliki nered na zemlji.” (Et-Tirmizi)

Koliko djevojaka gledaju na faktor vjere kao motiv koji ih treba navesti na udaju za određenog mladića? Koliko djevojaka prije udaje ispitaju prošlost mladića za kojeg se udaju? Da li im je bitno radi li se o moralnoj ili nemoralnoj osobi? Šta je ustvari udajni kriterij kod većine djevojaka u Bosni i Hercegovini? Zaslijepljenost izgledom, šarmom, bogatstvom ne dozvoljava djevojki da vidi stvarnu ličnost koja se, na nesreću mnogih djevojaka, pokaže tek nakon udaje. Mladić bez vjere sklon izlascima sa djevojkama i zabavi, ne može biti dobar muž jer je velika mogućnost da sutra u braku nastavi sa svojim sklonostima. Mladić sklon alkoholu ne može biti dobar muž pa ma koliko bio fin i pažljiv, jer unošenjem alkohola u kuću, on unosi najveće zlo. Zlo nikada ne može donijeti sreću. Mladić koji ne pada Allahu na sedždu, ne može biti dobar muž jer ne poštuje islamske upute o poštivanju ženinih prava. Kako će tek popštovati njena prava? Bogat mladić bez vjere će vam ponuditi sve u životu jer ima čim, ali vam ne može pružiti duševno zadovoljstvo jer ga ni sam nema. Bogatstvo je izazov koji današnje muževe, ukoliko nemaju unutrašnjeg čuvara, vodi u svijet kocke i žena. Ne vjerujem da postoji djevojka koja bi bila spremna na spoznaju da pored nje kao supruge, njezin muž ima i ljubavnicu što je sasvim normalno u krugovima kojima su gornje spomenute stvari glavni kriteriji u odabiru muža. Sestro, ako ti je Islam dao pravo da ne pristaješ na udaju za onoga ko ti se ne sviđa, iskoristi to svoje pravo pa se udaj za onoga ko će te učiniti srećnom. Ako ne znaš sama onda tražit pomoć svojih najbližih.

U stara vremena izbor supruga i supruge često je bio prepušten roditeljima bračnih kandidata. Danas se on smatra prevaziđenim, zato što mlade generacije imaju drugačija mjerila i ukuse od svojih očeva. U tim svojim mjerilima, standardima, kriterijima i ukusima oni griješe mnogo više nego njihovi roditelji. Treba imati na umu da brak nije lična stvar pojedinca, već on duboko zadire u porodične odnose. Zbog toga je nužno posebno pri izboru muža tražiti pomoć roditelja..

Roditelj je dužan da se pobrine za svoju kćerku i da joj pomogne da se uda za vjeri odana, moralnog, uglednog i poštenog čovjeka. Smatra se da djevojka zbog svoje mladosti, naivnosti i neiskustva nije sposobna sama odabrati adekvatnu osobu za bračni život. S obzirom na to da svaki roditelj svome djetetu želi dobro, on neće svojoj kćerki predložiti nekoga ko će je unesrećiti, osobu poznatu po nemoralu, uživanju u alkoholu, porocima itd. Poslanik s.a.v.s. je rekao: “Ko uda svoju kćerku za griješnika, tim činom je prekinuo rodbinsku vezu”. (Ibn Hibban) Dok je vrlo izvjesno da djevojka (sama tražeći svoju sreću) naiđe na mladića koji će joj se “prodati” zbog njena neiskustva. Ako i roditelj učestvuje u izboru tada je mogućnost manipulacije djevojkinim emocijama mnogo manja. Dakle, roditelji (staratelji) i kćerka zajedno biraju muža. Oni je ne mogu udati za osobu koju ona ne želi. Njena saglasnost je nužna. U nekoliko hadisa Poslanik s.a.v.s kaže: “Od djevojke se traži suglasnost prilikom udaje”. “Otac je dužan tražiti pristanak od svoje kćerke djevojke”. (Džami’ul-usul, 11/460) Od Ebu Hurejre r.a. se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Djevojka se ne može udati dok se od nje ne dobije pristanak….” (Sahihul-Buhari, 9/191)

Poštovana sestro, nakon svega iznešenog, ti si vlasnik svoje odluke. Ipak bih te zamolio da dobro razmisliš. Ako je teritorijalna udaljenost jedini razlog odbijanja, mislim da to i nije baš dovoljno jak razlog s obzirom na dobru ponudu kako si i sama rekla. U pitanju je, dakle, vjernik koji ispunjava uvjete koje je Poslanik a.s. postavio.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta