Odgovori

Ostavljanje pokvarenog načina života i kajanje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!

Allah vas nagradio i dao vam svako dobro za ovu stranicu meni licno jako puno pomazete pri vracanju u vjeru. Ispricacu vam ukratko svoju pricu a i ujedno traziti savjet od vas. Kao djete u bosni sam praktikovo islam donekle tj. Kako sam u to doba mislio da je ispravno jer sam ucen tako od strane nasih imama medzutim preseleci se u stranu zemlju kao punoljetan sam poceo da se druzim s pogresnim drustvom i usao sam u svjet droge koju sam konzumirao skoro 10 godina u medzuvremenu sam se ozenio i steko porodicu djecu ali drogu nisam napustao sa drogom je doslo i do upoznavanja drugih zena a i do seksualnog odnosa sa istima.

Sada sam konacno svatio da je sve to zlo i da mi je jedini spas islam i da mi jedino Allah moze pomoci… postajem polako osoba koja se rjesila droge, alkohola, izlazaka po klubovima, ali ima jedna zenska osoba koju sam zavukao tako da se smrtno zaljubila u mene a ja neznam kako da se rjesim nje, a da je ne uvrjedim jer zaista nije losa osoba i ne bi zelio da je uvrjedim, ali takodze ne zelim da imam nista s njom posto zelim iskreno da se pokajem pred Allahom za svoje grjehe.

Posto sam redovno na ovoj stranici i primjetio sam da vas je dragi Allah nagradio sa znanjem i pamecu molim vas da mi date bilo kakav savjet koji bi mi mogao pomoci. Hvala vam puno i neka vas dragi Allah nagradi za vas trud zaista je ova stranica spas.

Odgovor:

Žao mi je svakog čovjeka koji je ogrezao u alkoholu, drogi, zinaluku i drugim ogavnim porocima. Molim Allaha da pomogne svima onima koji imaju problem sa pomenutim bolestima. U isto vrijeme zahvaljujem Gospodaru što vam je prosvijetlio razum i što vam se smilovao te ste shvatili da je put kojim ste do sada išli bio pogrešan i da je pravi put na drugoj strani. Allah kaže: „Mi čovjeku na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti.“ (Ed-Dehr, 3) To znači, čovjekovo je da li će put dobra ili put zla izabrati. Dakle, Allah je stvorio dva puta; put dobra i put zla, ali nije čovjeka prisilio da ide putem zla. Čovjek sam odabere jedan od dva puta. Vi ste do sada išli putem zla i hvala Allahu spoznali da ima i drugi put koji vodi na ispravno odredište.

Poštovani brate,

Kao prvo da bi vam dao ispravan odgovor u vezi žene za koju kažete da ste je „zavukli“, morao bi znati da li ste još uvijek u braku sa prvom ženom s kojom ste izrodili djecu. Pod pretpostavkom da jeste i dalje u braku, onda vi ženu koju ste kako kažete „zavukli“ i koja se „smrtno“ zaljubila u vas nemojte usmjeravati na put zla pogotovo sada kada vi znate koji je put dobra. A nemojte je držati ni na raskrnici ova dva puta. Nakon što ste spoznali istinu, ponudite je i njoj. Kažite joj u kakvoj se fazi sada nalazite, kao i to da ste ostavili drogu i da ste ostavili zinaluk zato što ga Allah zabranjuje. Ponudite joj da se i ona vrati islamu. Ako prihvati dobro i jest, ako ne prihvati, vi niste dalje odgovorni. U svakom slučaju, dužni ste se kajati za dosadašnje grijehe i moliti Allaha da vam ih oprosti. A On će oprostiti onome ko se iskreno pokaje, ko ostavi griješenje i ko se ne vrati starom grijehu.

Ako više niste u braku sa ženom s kojom ste izrodili djecu (dakle, ne znam da li ste u braku), onda ovoj ženi, koju ne želite povrijediti, ponudite brak. Najpreče je da je vi oženite, naravno pod uvjetom da prihvati pokajanje i povratak vjeri. Ako prihvati povratak vjeri i ako prihvati vašu ponudu za ženidbom, oženite je i nastavite srretno živjeti. Ako ne prihvati, to će biti dovoljan razlog da se raziđete i samo tako je nećete povrijediti. A ako vas stvarno voli, onda će ona radi vas primiti islam. I to neće biti nikakvo čudo, jer su ljudi i žene i za vrijeme Poslanika a.s. znali primati islam samo zato što je voljena osoba već prihvatila islam kao svoj svjetonazor. Ebu Talha je htio da oženi Ummu Sulejm, a ona ga odbija dok ne primi islam i kaže mu da je može oženiti ako prihvati Islam. „Moj mehr je tvoje primanje islama“, rekla mu je ona. Primio je islam, a potom su se uzeli. Da je nije volio ne bi je oženio. Mislim da bi i ti mogao na isti način postupiti, naravno pod uvjetom da i ti nju želiš.

Hfz. Mr. Senaid Zajimović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta