Odgovori

Ulazak nevjernika u Mekku i Medinu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamualejkum, neki dan smo se nako malo raspravljali oko necega a to je bilo, da li je kafiru, nevjerniku, krscanu, mislim onaj ko nije musliman itd., dozvoljeno ulazit u Meku i Medinu?

Da vas Allah nagradi.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Najprije vas savjetujem da se oko vjerskih propisa ne raspravljate nego da se prihvatite islamske literature i natječete se ko će više ajeta i hadisa sa tefsirom i pojašnjenjem naučiti i prenjeti budućim generacijama. Od rasprave nema nikakve koristi.

Dolaskom islama mušricima se zabranjuje ulazak u Haremiš-šerif. Allah, dž.š., kaže: «O vjernici, mnogobošci su sama pogan, i neka više ne dolaze na hadždž Časnom hramu poslije ovogodišnjeg hadždža. A ako se bojite oskudice, pa Allah će vas, ako hoće, iz obilja Svoga imućnim učiniti. Allah sve zna i mudar je.» (Et-Tewbe, 28.) Sprečavanje zla ne može biti protivno interesima ljudi, jer stvarna korist nikada neće biti u suprotnosti s kategoričnim šerijatskim tekstovima.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta