Odgovori

Odnos prema komšijama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Poštovani prof. es selamu alejkum, javljam Vam se zbog jednog “običnog” pitanja, ali svakodnevnog, pa Vas molim ako možete da nam odgovorite.

Živimo u zgradi u kojoj su svi po imenu i prezimenu Muslimani. Ali, koliko mi znamo, svi se pozdrave sa “Dobar dan” ili “Ćao” i to je to. Nas zanima, da li smo mi prema svojim svim komšijama u zgradi, obavezni da pređemo na sijelo, nazovemo im selam, ponesemo im kese itd.? Ko (ako smo obavezni) treba prvi posjetit i pomagati komšiji, da li mlađe porodice starijim ili tu nema pravila? Pošto je naš pozdrav “Es selamu alejkum” da li smo dužni odgovoriti ako nas komšija u stubištu pozdravi sa “Dobar dan”? Pored toga, da li smo mi dužni posjetiti i pomagati komšiji koji npr. ne klanja namaze, zatim slavi Kristovu novu godinu, a žena mu ljeti vani izlazi u uskim providnim majicama sa otvorenim dekolteom?

Hvala Vam na odgovoru!

ODGOVOR:

Ve alejkumusselam,

Nazvati selam jesi duzna, nositi kese nisi duzna, a obilaziti komsiju i bliznjega je sastavni dio vjerovanja svakoga muslimana. Imajuci u vidu da su se Vaš komšija i njegova porodica prema vama lijepo odnosili, da vas nisu zbog vaše vjere iz vaše kuce izgonili, niti se protiv vas borili, nema smetnje da ih posjetite i izrazite im svoje saucešce. Allah dž.š. kaže: “Allah vam ne zabranjuje da cinite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavicaja vašeg ne izgone. Allah, zaista, voli one koji su pravicni.” (El-Mumtehina, LX:8.) Poslanik a.s. je rekao: “Kod svega što je živo može se sevab zaraditi.” (Sahihul-Buhari, Kitabul-edeb.) Dakle, ukoliko ucinite dobrocinstvo svojim komšijama, s obzirom da su takvi, Vi cete, inšaAllah, za to imati veliki sevab i nagradu i odužit cete se prema njima, a Vi znate kolike obaveze, po islamskom ucenju, ima komšija prema komšiji. Kaže Poslanik a.s.: “Toliko mi je cesto Džibril oporucivao susjeda da sam mislio da ce ga uciniti (zakonitim) nasljednikom.” (Buharija i Muslim.)

Ebu Zerru r.a. Allahov Poslanik a.s. je rekao: “O, Ebu Zerr, kada budeš kuhao corbu, dospi malo više vode pa pošalji svojim komšijama.” (Muslim)

Jedne prilike Poslanik a.s. je rekao: “Tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjernik, tako mi Allaha, nije vjernik!” Neko rece: “Ko to, Allahov poslanice?” Alejhisselam odgovori: “Onaj ciji susjed nije siguran od njegova zla i neprijatnosti od njega!” (Buharija i Muslim).

Na kraju, želim da naglasim, da ta posjeta, da bi Vama bila dozvoljena (halal), ne smije u sebi sadržavati bilo šta što je muslimanu zabranjeno (haram), kao što je, naprimjer, naricanje, sjedenje u društvu koje pije alkohol itd. Nemojte zaboraviti da vam je dužnost da, u granicama svojih mogucnosti, prenesete svojim komšijama poruku islama koja je upucena svim ljudima.

A Allah najbolje zna!

Prof. JASMIN DJANAN

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta