Tekstovi

6 stvari koje otvrdnjuju srce

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao o srcu: U čovjekovom tijelu je jedan organ koji ako je zdrav, cijelo je tijelo zdravo, a ako je bolestan, cijelo je tijelo bolesno, a to je srce.“ (Muslim)

Iz gornjeg hadisa je jasno da bi nam trebao biti prioritet da stalno provjeravamo svoja srca da li su otvrdnula. Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: Zar je isti onaj čije je srce Allah učinio sklonim islamu, pa on slijedi svjetlo Gospodara svoga? Teško onima čija su srca neosjetljiva kad se spomene Allah, oni su u pravoj zabludi! (Ez-Zumer, 22.)

Kada su naša srca otvrdnula, postaje nam veoma teško obožavati Allaha, ibadeti postaju zamorni. Čini se da je teško čak i klanjati minimum od pet dnevnih namaza. I što ga više ostavljamo u tom stanju, to nam postaje teže. Ne osjećamo ništa kada se uče kur’anski ajeti, kada slušamo islamska predavanja ništa se ne dešava. Ništa nam ne dira srce. Ne plače nam se kad gledamo nedaće naših braće i sestara. Ako pustimo svoja srca u ovom stanju dovoljno dugo, uskoro bi naše srce moglo postati mrtvo, neka nas Allah sačuva od takve nesreće.

Evo nekoliko stvari koje otvrdnjuju srce:

  1. Grijesi

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: Zaista, kada rob počini grijeh, na njegovom se srcu pojavi jedna crna tačka, pa ako on ostavi taj grijeh i zatraži oprost i pokaje se, ta crna tačka nestane, a ako nastavi činiti grijehe, na srcu se poveća broj crnih tačaka i sve dok te crne tačke ne prekriju srce, a to je prekrivač kojeg je Uzvišeni Allah spomenuo u Kur’anu: ‘Ne, Nije tako! Ono što su radili prekrilo je njihova srca. (Tirmizi)

Što više grijeha netko počini, to srce postaje tvrđe i teže ga je vratiti. Moramo se odmah pokajati i uputiti dovu Allahu da nas pomogne da očistimo srca i vratimo se na Pravi put.

  1. Pretjerana šala i smijanje

Islam nije težak. Nismo mrzovoljni pojedinci koji uvijek mršteći gledaju ljude, mi se se smijemo se i šalimo, ali uvijek zadržimo umjerenost. Previše šale odvraća naša srca od svijesti o stvarnosti života i smrti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Kad biste znali ono što ja znam, malo biste se smijali, a mnogo plakali.“ (Buhari)

  1. Pretjerano isprazno pričaje bez spominjanja Allaha

Poslanik je rekao: Ne upuštajte se u pretjeranu priču osim kada spominjete Allaha. Pretjerano pričanje bez spominjanja Allaha otvrdnjuje srce; a od Allaha su najdalje oni čija su srca tvrda. (Tirmizi)

  1. Prejedanje

Poslanik je rekao: Nevjernik jede u sedam crijeva, a vjernik u jedno crijevo.“  (Muslim) Kada nam je želudac preopterećen, teško se koncentrirati na srce. Previše jedenja slabi metabolizam našeg tijela, čini nas lijenima i također je preteča mnogih vrsta fizičkih bolesti. To je također manifestacija pohlepe i ljubavi prema dunjaluku.

  1. Zaokupljenost dunjalukom

O vjernici, neka vas imanja vaša i djeca vaša ne zabave od sjećanja na Allaha. A oni koji to učine, biće izgubljeni.(El-Munafikun, 9.) Zapravo, sve što u ovom životu ima tendenciju da nam odvuče pažnju i zaokupi naše misli, ne budemo li mudri i oprezni, udaljit će nas od Allaha.

  1. Napuštanje sunneta

Postupci Allahovog Poslanika, osim obaveznih, najbolji su načini postizanja Allahovog zadovoljstva. Niko od nas ne poznaje Allaha bolje od Poslanika, a način na koji je on obožavao Allaha je najbolji način. Napuštanje Poslanikovih postupaka je stoga znak nedostatka entuzijazma u nama, te nedostatka ljubavi prema Poslaniku.

Allah je rekao: Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. To je Allahova blagodat koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika. (El-Hadid, 21.)

Ako svakodnevno zapostavljamo sunnet, definitivno ne trčimo prema Allahu, možda pužemo kao puž ili i manje od toga.

Izvor: Razumjeti Kur’an

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta