Tekstovi

6 stvari koje većina nemuslimana ne znaju o Isusu u islamu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ono što mnogi ljudi ne znaju je da je Isus,a .s., također važna ličnost u islamu, zbog toga evo šest stvari koje možda niste znali o ulozi Isusa – i njegove majke Marije – u islamu:

  1. Isus, Marija i anđeo Gabriel su svi u Kur’anu (kao i Adam, Noa, Abraham, Mojsije i mnogo drugih biblijskih likova).
  2. Muslimani vjeruju da je Isus (Isa) Božji poslanik, da ga je rodila djevica Marija (Merjem) i da će se vratiti na Zemlju prije Sudnjeg dana da obnovi pravdu i porazi al-Masih ad- Dedžal (lažnog mesiju), također poznatog kao „Antikrist“. Sve to mnogim kršćanima može zvučati prilično poznato.
  3. Marija (Merjem) ima cijelo jedno poglavlje u Kur’anu nazvano po njoj – jedino poglavlje u Kur’anu nazvano po ženskoj osobi. Zapravo, Marija je jedina žena koja se spominje po imenu u cijelom Kur’anu: Kao što je navedeno u novom Study Qur’anu, “druge ženske figure se identificiraju samo po njihovom odnosu s drugima, kao što je Ademova žena i Mojsijeva majka , ili njihovom titulom, kao što je Kraljica od Sabe.” Marija se u Kur’anu spominje više puta nego u cijelom Novom zavjetu.
  4. Baš kao i sa svim drugim poslanicima, uključujući Muhameda, muslimani kažu „alejhi selam“, odnosno “Mir neka je s njim” i svaki put kada govorimo o Isusu.
  5. Muslimani vjeruju da je Isus činio čuda: Kur’an govori o nekoliko Isusovih čuda, uključujući davanje vida slijepima, liječenje gubavaca, oživljavanje mrtvih i udahnjivanje života glinenim pticama.
  6. Priča o Isusovom rođenju, kako je ispričana u Kur’anu, također je priča o njegovom prvom čudu, kada je progovorio kao dijete u kolijevci i proglasio se Božjim poslanikom.

Evo priče: “I spomeni u Knjizi Merjemu (Mariju): kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj meleka Džibrila poslali (anđela Gabrijela) i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca. “Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!” – uzviknu ona. “A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga” – reče on – “da ti poklonim dječaka čista!”

“Kako će imati dječaka” – reče ona – “kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!”
“To je tako!” – reče on. “Gospodar tvoj je rekao: ’To je Meni lahko’, i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!”
 
I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje. I porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme (stabla datulje). “Kamo sreće a sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!” – uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: “Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.
Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: “Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.”
 
I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga (malim Isusom). “O Merjemo,” – rekoše oni – “učinila si nešto nečuveno! Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica.”
A ona im na njega (Isusa) pokaza. “Kako da govorimo djetetu u bešici?” – rekoše.

“Ja sam Allahov rob” – ono reče – “meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem, i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!” (Kur’an, sura Merjema, 16-33)

To je Isus sin Marijin.

Izvor: www.islamicity.org

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta