Odgovori

Najbolje utrošeno vrijeme

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

SELAM ALEJKUM!

Molim ako mozete da mi odgovorite na jedno pitanje – problem. Bolje bi bilo na poratal, pa kad stignem procitat cu ako Bog da.
Nedavno sam cuo da je najbolje utroseno vrijeme u zivotu – vrijeme u ucenju Kur ana, ali ne prijevoda jer je to samo prijevod, nego na izvornom arpskom. Buduci da sam odgojen tako da je najbolje vrijeme ono kad nekom mozes pomoci na bilo koji nacin, meni to nije jasno.

Posto radim i imam placu, ja uvijek izdvojim koliko mogu za lijecenje bolesne djece ili za razlicite domove, kakokad, i za djecu bez roditelja. Tim znam da cu spasit dijete da se operise, a djecu bez roditelja obradovat. Znaci spasit zivot za vrijeme koje sam ulozio na poslu za placu. Pa meni nije jasno kako moze neko vrijeme covjeka utroseno na ucenju Kur’ana na arapskom biti vrijednije nego nekom spasit zivot?

Pogotovo, jer Kur’an ucim samo sebi, a ovamo pomazam drugim ljudima, znaci ne sebi? Stvarno to ne razumijem? Onda ispada da bi svak mogao samo sjedit i ucit Kur an bez ikakve pomoci drugima – konkretno spasit zivot nekom dijetetu sa parama za operaciju. A u Kur’anu pise da onaj ko spasi 1 zivot kao da je ciejli svijet spasio.

HVALA!

Odgovor:

To sto si spomenula ima svoju tezinu, ali isto tako i mjesto i vrijeme. Ne treba da svaki ajet ili naredbu shvatamo bukvalno, nego na vaznost odredjenoga djela utjece, vrijeme, situacija, i mjesto naredbe. Ako nas neprijatelj napadne sigurno je da ce najbolje djelo biti ustati protiv neprijatelja i odbraniti vjeru cast i postenje. Poslaniku a.s.je jedne prilike dosao covjek koji mu je rekao: ”Ja imam brata koji veci dio vremena provodi u ibadetu i ucenju kur’ana. A ja veci dio dana provedem na njivi sijem i kopam. Pa mu je odgovorio: Mozda ti radi njega stize nafaka”.

Da se razumjeti iz primjera slijedece:
• Nijedno djelo ne smije se omalovaziti
• Bitno je da sve sto cinimo radimo trazeci Allahovo zadovoljstvo i oprost grijeha
• Omer r.a. bi jedan dan sijao i kopao, a slao slugu da slusa Poslanikova predavanja, drugi dan bi on slusao predavanja a sluga bi sijao
• Ako bi smo posmatrali novcanu stranu znaj da je Poslanik a.s.rekao: Ne kazem da su ELIF; LAM; MIM harf nego je ELIF harf, LAM harf, MIM harf i za svaki od njih imas dest sevaba. A sevabi su valute obracuna na Sudnjem danu, kada ni dirhem ni dinar ne budu imali vrijednosti.
• Najbolje je postupiti po poslanickom receptu i uputi kada je kazao: Sahat po sahat, tj. sahat za onaj svijet i ibadet a sahat treba ostaviti i za nas udio u ovome svijetu i obavljanju poslova i obaveza koje smo prihvatili, kako bi se napravio sklad i harmonija dusevnih i tjelesnih potreba.

A Allah njabolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta