Odgovori

Posjeta rodbine koja je udaljena od Islama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Posto vidim da jasno i nedvosmisleno odgovarate na pitanja koja braca i sestre postavljaju, javljam se i ja sa jednim pitanjem koje me muci. Radi se o tome da me interesuje da li ja trebam obilaziti svoju rodbinu (ne odnosi se na sve) koja mi prave spletke i izmisljaju lazi o meni i o tome sta ja radim. Da li je moja duznost da im oprostim ili im ne trebam ici i obilaziti ih? Vec se vise puta desavalo da im oprosim ali se nakon godinu dana desi ista i jos gora stvar upucena od njih.

Usput da upitam vezano za isto pitanje oko obilazenja rodbine. Da li sam ih ja duzan obilaziti ako oni ne klanjaju propisane namaze, ako psuju i omalovazavaju vjeru. Oni se smatraju muslimanima ali njihovi postupci govore suprotno. I kad im kazem kako je ispravno smatraju da to nije tacno sto im ja govorim. Ocekujem odgovor ubrzo jer mi ovo jako puno znaci.

Selam!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Ako se osvrnemo na poslanicki zivotopis, mozemo uociti da je on bio uznemiravan na razne nacine, ali je strpljivo podnosio teskoce radi Allahova zadovoljstva. Istini na volju, treba istaketi da i sabur ima svoju granicu tako da nakon preporucenoga sabura, dolazi do bezobrazluka. Tada je bolje povuci se i prakticno primjenjivati propise islama, a kada se s vremena na vrijeme ukaze povoljna prilika spomenuti koji propis ili fetvu, sa znanjem. Sto se tice obilaska i posjete rodbine to je Allahu ugodno djelo koje je u niz predaja jezikom Poslanika a.s. preporuceno i pritvrdjeno. Ali ako bi nas govor bio popracen neumjesnim komentarima ili psovkom islamskih svetinja, tada je bolje sutjeti. Stav ehli sunneta we-l-dzemata je da veliki grijesi, sem sirka, ne izvode iz vjere sve dok se njihov hurmet ne negira, (pogledaj knjigu mr. Senaida Zaimovica TEMELJNE ISTINE VJERE str. 225 u kojoj ukratko objasnjava stav prema pociniocu velikih grijeha kod ehli sunneta i ostalih, ili bilo koje akaidsko djelo poput Tahavijeve poslanice i dr.)

S toga ostaje osnova održavanja rodbinskih veza pa makar oni bili nevjernici. Prenosi se od Omera radijellahu anhu da je slao poklone svome bratu u Meku a koji je bio nevjernik. A ukoliko oni zele da uzimaju alkohol u tvome prisustvu onda ti ili ih upozori ili napusti to sijelo.

Ukoliko bi mi prekidali kontakte sa svakim ko cini velike grijehe kako bi onda pozivali ljude u islam? Mi se moramo druziti sa ljudima, u okviru serijata, kako bi ih nasihatili i prenijeli im nešto od islama. Ima se mogucnost komunikacije putem maila, telefona ili pisma, kako bismo i na taj nacin odrzali svoje dostojanstvo i cast i ponos. Nema nekog generalnoga odgovora, jer on ovisi o situaciji na terenu, kao i reakcije onih koje pozivamo u vjeru.

A Allah najbolje zna.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta