Odgovori

Šta da uradim sa kamatnim udjelom u parama?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es’selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu braco!

Ovako, zanima me kako danas postupiti sa novcem, svi skoro salju pare preko banke, primaju, je li haram imati otvoren racun u nekoj banci? Prvenstveno, zanima me, morao sam poloziti neki depozit za studiranje u Austriju, mogu trositi te pare kad dodjem tamo, i pitao sam da li ce mi obracunavati kamatu na to, kazu godisnje, tj. na dan 31.12. obracunavaju kamatu na te pare, pa sta sad da uradim? Je li mogu drzati pare na banci do decembra, pa da skinem?

Prije svega roditelji ce mi isto slati pare za studiranje, a cuo sam da banke imaju sanduk za neke vazne dokumente, pa mozda da tu cuvam. Moze vase misljenje oko toga? Da vas Allah nagradi za ulozeni trud. Amin. Selam alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Sto se tice kamatnoga sistema i prije smo napominjali da je to nuzno zlo, jer sistem finansiranja kao i transakcije novca medju njima je baziran na kamatnoj platform. Ako imas potrebu za otvorenim razucunom u svrhe skolovanja, kao i naplacivanja usluga poslovanja, to potpada pod nuzno zlo. Ali ako imas mogucnost da ne orocavas svoj imetak nego da ga pohranis u sanduk i places uslugu njegova iznajmljivanja, to je bolje i blize bogobojaznosti.

Sto se tice kamate koja ti bude dolazila na polozen racun, uzimaj sebi samo osnovicu, a trazi da u mjesecnim i godisnjim izvjestajima imas jasno definisanu visinu novca koja je kamatni udio. Taj kamatni udio imas mogucnost da utrosis u opce dobro (izgradnju cesme, puta, javnog toaleta) bez zelje za nagradom za isto djelo, nego pod nijetom kotarisanja necega sto je Allah prezreo i zabranio kuranskim tekstom.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta