Odgovori

Šta Islam kaže o bioenergetičarima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Sellam popstovani brate,

Zelio bih vam postaviti pitinje kakav je islamski stav o bioenergicarima, ljudima koji lijece bioenergijom …

Naime moja porodica je zaokupljenja tim ljecenjem i ja pokusavam nekao da ih odgovorim od tih ljecnika poput raznih hodza iz kucnih radinosti ali mi nije bas poznato kakav je islamski stav o ljudima koji lijece putem bioenergije…

Molio bih vas da mi pomognete oko ovog, Sellam.

Odgovor:

Ve alejkesselam,

Liječenje bioenergijom nije pojava novijeg doba, nego se radi o metodi koju su od davnina koristili istočnjački narodi. Muslimanski učenjaci nisu se ozbiljno i detaljno pozabavili ovim pitanjem i zato danas nemamo potpuno formiran stav i mišljenje o liječenju bioenergijom.
Da li bioenergija ima naučno i medicinsko objašnjenje ili se radi o magijama, čarolijama ili običnim obmanama? Nauka o bioenergiji kaže sljedeće: Bioenergija je metod koji spada u alternativnu medicinu i potječe od drevnih istočnjačkih civilizacija.

Bioenergetičari i oni koji odobravaju ovaj metod liječenja tvrde da bioenergija nema veze sa religijom i da se može naučno objasniti. Bioenergetske medicinske terapije zasnivaju se na teoriji bioenergetskih polja koja govori da bioenergija prožima ljudsko tijelo i u stalnoj je interakciji sa drugim energijama u prirodi. Liječenje rukama je najčešća bioenergetska metoda koja se koristi i podrazumijeva djelovanje bioenergetskog polja ruku bioenergetičara na subjekt terapije (drugu osobu) s ciljem uravnoteženja njegovog bioenergetskog polja što rezultira harmonijom i zdravljem.

Službeno prihvaćene metode alternativne medicine koje svoju metodologiju pronalaze u teoriji bioenergije su hipnoterapija, reiki, akupresura, akupunktura, liječenje svjetlošću, zvukom i bojama, herbalna medicina, liječenje psihotroničnim, magnetskim i elektroneuronskim stimulatorima. Iako se bionergetske metode jos uvijek smatraju alternativnim, veliki broj znanstvenih i kliničkih ispitivanja na ovom polju bio je uspješan. Tako su studije dokazale da pulsirajuće elektromagnetsko polje ubrzava zarastanje tkiva, povećavajući brzinu formiranja epitelnih stanica, poboljšava cirkulaciju i pomaže u reparaciji krvnih žila. I druge studije su ukazale na efektivnost tehnika kao što su hipnoterapije i terapije bioenergetskim poljem (energetsko liječenje rukama).

S obzirom na navedeno, možemo kazati da je liječenje bioenergijom metoda koja ima naučno objašnjenje, ali u potpunosti nije prihvaćena u medicinskim krugovima. Zbog toga se ne može dati konačan šerijatski stav po ovome pitanju, ali se ne smije generalno odbacivati i osuđivati. Krajnji i relevantan stav jeste stav medicinske znanosti. Cinjenica je da danas ima mnogo onih koji obmanjuju svijet i izvlače mu novac, te stoga oprez nije naodmet.

Priredio: Abdulvaris Ribo, prof.

Allah najbolje zna!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta