Odgovori

Čestitanje osmog marta i drugih praznika…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

ES-SELAM -ALEJKUM!

DA LI SE MOŽE CESTITATI I KUPITI NEKAKAV POKLON ZA ROĐENDAN ILI 8 MART SVOJIM NAJBLIŽIM(majka,sestra ili supruga) AKO ONI TO PRAKTIKUJU,A MOGLI BI ZAHATARITI AKO IM TO NE OBLJEŽIM?

DA VAS ALLAH dž.š. NAGRADI!!!,SELAM!!!

Odgovor:

Ve alejkumusselam,

Šerijatski dokazi iz Kur’ana i hadisa ukazuju da je proslava rođendana novotarija u vjeri koja nema osnova u čistom Šerijatu. Nije se dozvoljeno odazivati pozivima na takve svečanosti, jer je to podrška novotarijama. Uzvišeni Allah kaže: “Zar oni da imaju bogove koji im propisuju da vjeruju ono što Allah nije naredio?” (Eš-Šura, 21) Na drugom mjestu kaže: “A tebi smo poslije odredili da u vjeri ideš pravcem određenim, zato ga slijedi i ne povodi se za strastima onih koji ne znaju, jer te oni nikako ne mogu od Allahove kazne odbraniti; nevjernici jedni druge štite, a Allah štiti one koji Ga se boje i grijeha klone.” (El-Gašije, 18-19) Allah, dž.š., također, kaže: “Slijedite ono što vam se od Gospodara vašeg objavljuje i ne uzimajte, pored Njega, nekog drugog kao zaštitnika! – A kako vi malo pouku primate!” (El-Ea’raf, 3)

Postoji vjerodostojan hadis da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko uradi neko djelo koje nema uporišta u našoj vjeri – to se odbacuje.” (Muslim) U drugom hadisu kaže: “Najbolji govor je Allahova knjiga, a najbolja uputa je uputa Muhammeda, s.a.v.s. Najgore stvari su novotarije i svaka novotarija je zabluda.” Postoje mnogi hadisi u ovom smislu.

Pored toga što su ove svečanosti ružne novotarije koje nemaju osnova u vjeri, one predstavljaju poistovjećivanje sa židovima i kršćanima u njihovom proslavljanju rođendana. Poslanik, s.a.v.s., upozorava na njihove običaje i kaže: “Vi ćete u potpunosti slijediti običaje onih prije vas, pa kad bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste to uradili.” Ashabi su upitali: “Božiji Poslaniče, jesu li to židovi i kršćani?” On odgovori: “Ko drugi!?” (Buharija i Muslim) Riječi “Ko drugi” znače: Upravo se na njih misli. Poslanik, s.a.v.s., također, kaže: “Ko oponaša neki narod – on je od njih.” (Fetava islamijje, 1/115)

Odgovori o islamskom vjerovanju – Muhammed Salih Munedždžid – 110 str.

Neka i vas Allah obilato nagradi!

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta