Odgovori

Da li je dozvoljeno držati golubove?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam alejkum zelim znati da li je haram cuvati golube

Odgovor:

Stalnoj komisiji za fetwe u Saudiskoj Arabiji, šejhu Bin Bazu, rahimehullahu, postavljeno je isto pitanje. Pošto je odgovor malo duži spomenut ću sažetak. Dozvoljeno je držanje i uzgajanje ptica, bez razlike bile u kavezu ili ne, ako im se priušti ono što im je potrebno od hrane i pića.

To je bilo poznato u vremenu ashaba, prvih generacija i to im nije osporeno ili zabranjeno. U hadisu kojeg je zabilježio imam El-Buhari od Enesa r.a. da je kazao: ˝Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, je bio najbolji insan moralom, ja sam imao brata kojeg su zvali Ebu Umejr, kada bi dolazio Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, govorio bi mu:`O Ebu Umejre šta je uradio vrapčić`.˝ Pitao ga je za vrapčića s kojim se igrao. Što se tiče uvjeta da se obezbjede ptici potrebe hrane i pića na osnovu hadisa u kojem je Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, kazao: ˝Žena je ušla u vatru (Dzehennem) zbog mačke koju je zatvorila i nije je hranila niti pojila, niti ju je pustila da se sama snalazi˝. Ako je to dozvoljeno sa mačkama nema razlike između mačke i ptice.

A Allah najbolje zna.

Odgovor pripremio prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta