Odgovori

Udati se i biti druga žena…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Eselamu alejkum,

Ja imam momka. Planirali smo da se vjencamo, medjutim on je ranije sklopio nesto kao vjerenicki ugovor sa jednom djevojkom. Tvrdi mi da nisu zivjeli u tradicionalnom braku tj. imali vlastiti dom, ali su imali odnose kao supruznici jer im taj ugovor to dozvoljava. Iz te veze se rodilo dijete za koje je on saznao prosle godine (djete vec ima 3 godine).

Mene zanima kakav je to ugovor i koliko je validan? Koja su prava te zene? Na koji nacin ja mogu imati legalnu bracnu zajednicu sa njim?

Ja bi sto se mene tice pristala da budem druga zena, ali po zakonu moje drzave taj brak ne bi bio validan. Mi zelimo da budemo skupa, ali s obzirom da zivimo u razlicitim drzavama samim tim podlijezemo razlicitim zakonima ne znamo sta bi bilo najbolje.

Molim Vas da nam date savjet sta bi bilo najbolje da uradimo. Takodjer Vas molim da ovo pitanje ne postavljate na web stranicu i ako ikako mozete odgovor mi posaljite na mail sa kojeg Vam se javljam. Hvala. Allah s.w.t. vas nagradio.

Osoba koja je postavila ovo pitanje nam je kasnije odobrila da objavimo ovo njeno pitanje i odgovor na njega NUM

Odgovor

Poštovana,

Vaš izabranik najvjerovatnije već ima zasnovan brak u svojoj državi. Naime, prema njihovom običaju ali i porodičnom zakonu, ceremonija sklapanja braka odvija se u nekoliko faza. Mladenci se prvo javno zaruče. Period zaruka traje jedno vrijeme, ali ne dugo. Zatim u prisustvu rodbine oni potpisuju ugovor koji je, ustvari, vjenčanje. Potpisivanjem ovog ugovora njima postaje dozvoljeno sve ono što je inače dozvoljeno partnerima u braku. Nakon ovog vjenčanja koje se također obznanjuje ostaju pripreme za svadbu i ceremoniju prelaska mlade u muževu kuću. Poznavajući njihove običaje, ugovor koji oni potpišu je ustvari pravi bračni ugovor. To je brak u pravom smislu riječi bez obzira što oni još uvijek ne žive u vlastitoj kući. Žena sa kojom je sklopio taj ugovor je njegova legalna supruga i ona ima sva prava i obaveze supruge u legalnom braku.

Što se vas tiče, vi također sa njim možete imati legalnu bračnu zajednicu. Ako brak zasnujete u našoj državi vi ćete imati status jedine supruge, jer prema pozitivnim zakonima naše države poligamni brak nije priznat. Ako zasnujete brak u Egiptu, koliko sam upoznat, njihov porodični zakon dozvoljava poligamiju, tako da nećete imati problema oko svog statusa, obzirom da pristajete na poligamni brak. Dakle, u oba slučaja, gdje god da živite, možete zasnovati legalnu bračnu zajednicu koja i vama i vašem mužu odgovara.

A što se tiče njegovog odnosa prema ženi s kojom je sklopio vjenčani ugovor i s kojom ima dijete bilo bi dobro s njegove strane da izdefiniše taj odnos i da vam prikaže situaciju onakvom kakva ona uistinu jeste. Iskreno, malo mi je čudno da je tako kasno saznao za rođenje svog djeteta. Možda u toj njihovoj vezi nešto nije uredu i zato bi bilo dobro da se taj odnos razjasni.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta