Odgovori

Najbolje vrijeme za učenje Kur’ana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam.

Koja su najpoželjnija vremena za učenja Kur ana, spominje se vrijeme poslije sabaha. Pa vas molim da mi napišete opširnije o tome.

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Posto niko od nas ne zna kada ce mu melek smrti doci i uzeti mu dusu, potrebno je da svaki moguci tren slobodnoga vremena iskoristimo na najbolji moguci nacin. Sto se tice samoga ucenja kurana i bereketa kojeg je Allah dao u vremenu, mnogi ucenjaci preporucuju da se sabahsko vrijeme koristi za ucenje novoga gradiva, a vecernji sati za obnavljanje. Tu nema nekoga generalnoga pravila. Svako od nas treba sebe da testira i prilagodi svakodnevnim obavezama i poslu kojeg radi.

Poslanik a.s. nas je poducio da za svaki harf imamo deset sevaba. To je jedina priznata valuta na Sudnjem danu kojom ce se mjeriti i vagati nasi postupci. S toga je veoma bitno biti mudar i na najbolji nacin naciniti licni program ucenja i obnavljanja naucenoga. Jos bitnije od toga jeste da stupimo u kontakt sa ucenijim od sebe i s njegovih usta naucimo ispravan izgovor svakoga harfa kako ne bismo bili u sitauciji da govorimo o Allahu nesto pogresno ili netacno, od cega je On cist subhaneh.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta