Odgovori

Prekid trudnoće

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum,

Imam dvoje djece i desila se neplanirana trudnoća. Budući da mi je prošle godine otac preselio, dozivjela sam veliki šok i trenutno koristim terapiju protiv anksioznosti –antidepresive – te tablete koje regulišu rad štitne žlijezde. Moje zdravstveno stanje se prilično regulisalo. Imajući u vidu da terapija koju momentalno uzimam može naškoditi, odnosno uzrokovati malformacije ploda, a vrlo moguće i mom zdravlju, željela bih znati kakav je stav Islama po tom pitanju, da li je eventualni prekid trudnoće u tom slučaju opravdan ili je bez obzira na razloge strogo zabranjen. Osim toga, imam skoro 40 godina pa bi i iz tog aspekta gledano trudnoća mogla biti rizična. U velikoj sam dilemi, molim Vaš komentar!

Velika hvala!

Odgovor:

Hvala Allahu da se vaše zdravstveno stanje stabilizovalo. Šejh Šeltut u svojim fetvama (pravna rješenja) kaže: “Ako se sa sigurnošću utvrdi da ostanak ploda u majčinoj utrobi nakon utvrđivanja života ugrožava život majke, u tom slučaju šeriat shodno svojim općim pravilima naređuje da se između dvije štete izabere manja. Ako plodov opstanak prijeti životu majke i ako joj je jedini spas u pobačaju, pobačaj je u tom slučaju obavezan. Nikada se ne žrtvuje majčin život radi života zametka jer je ona njegov korijen. Njen život je utvrđen, ona u njemu ima svoj udio, ima prava i obaveze i ona je prije svega stub porodice. Zato ne bi bilo razumno da njen život žrtvujemo u korist života zametka koji još nije samostalan, i koji još nema prava ni dužnosti.”
Obzirom da se vaše pitanje dotiče i planiranja poroda želim da napomenem da u opravdane razloge za planiranje (odgađanje) poroda spada:
1. Opasnost po život ili zdravlje majke od trudnoće ili porođaja ako se ustanovi nalazom pouzdanog ljekara
2. Strah od zapadanja u tešku životnu situaciju koja može prouzrokovati i otežati situaciju i na vjerskom planu pa da se prikloni haramu i počini ono što je zabranjeno radi djece.
3. Bojazan za pogoršanje zdravlja djece ili pada njihova moralnog odgoja.
4. Šeriatski valjan razlog je i bojazan za dojenče od nove trudnoće i novog rođenčeta.
U ovim slučajevima dozvoljeno je odgađanje rađanja. Vi ćete procjeniti da li se nalazite u jednom od njih. U svakom slučaju, islam je dovoljno širok, i ima razumijevanja za ljude. Vama preporučujem da se konsultujete sa povjerljivim i dobronamjernim ljekarom koji će vam iskreno predložiti šta da uradite. U isto vrijeme obratite se svome Gospodaru i klanjajte istiharu. Zamolite Ga da vas uputi na ono što je za vas najbolje u datom momentu.

Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta