Odgovori

Rad u banci

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Es-Selamu alejkum

Da Vas ALLAH nagradi za trud.

Moje pitanje se odnosi na rad u banci. Naime, radim u banci kao kreditni referent u prilici sam da ljudima pomazem kroz resavanje njihovih stambenih problema ili omogucavanje firmamama da pokrenu posao ili ga razviju. Cesto se pitam da li sa sobom nosim haram kroz kamatu koji nose krediti koje sam odobrio, bez obzira sto samo primam platu i bez obzira sto su ljudi zadovoljni kada dodju u banku i kreditom rijese svoje probleme.

Odgovor:

Ve alejkumus-selam!

Što se tiče rada u bankama, bilo da je radno mjesto direktno involvirano u kamatne tranzakcije ili ne, ono je zabranjeno. Ulema je objasnila da u takvim institucijama nije dozvoljeno raditi ni kao čuvar ili vozač, pa šta onda reći za onog koji radi za šalterom ili ima neku poziciju veću od toga, gdje je direktno učesnik u kamatnim tranzakcijama?! Bez imalo dvojbe možemo reći da tvoj posao, sa islamskog stanovištva, nije dozvoljen. Džabir, radijallahu anhu, rekao je: “Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, prokleo je onog ko uzima kamatu, onog ko daje kamatu, onog ko zapisuje kamatu i onu dvojicu koja to svjedoče i rekao je: ‘Oni su jednaki’.” (Muslim)

Rasprostranjenost kamate i zadovoljstvo onih koji je uzimaju nije nikako opravdanje. Nama je dužnost da se potpomažemo u dobru i bogobojaznosti a ne u grijehu, kao što kaže Uzvišeni Allah: ”Potpomažite se u dobru i bogobojaznosti, a nemojte se potpomagati u grijehu i neprijateljstvu.” (El-Maide, 2.)

Gledaj da Allah s tobom bude zadovoljan i sjeti se prijetnji koje je Allah uputio onima koji su ušli u ovo zlo: “Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio, zato što su govorili: ‘Kamata je isto što i trgovina.’ A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu.” (El-Bekare, 275) “O vjernici bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici. Ako ne učinite, eto vam onda, nek znate, rata od Allaha i Poslanika Njegova!” (El-Bekare, 278-279)

Na pitanje odgovorio Abdullah Mujic. prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta