Odgovori

Da li je dozvoljeno piti “bezalkoholno pivo”?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Selam aleikum,

draga braco Allah vas nagradio za vas rad onim cime se najbolji vjernici nagradjaju na dunjaluku i Ahiretu,

i ja se javljam jednim pitanjem naime u jednoj diskusiji koju smo neki dan vodili palo je pitanje …da li je muslimanu halal da pije BEZALKOHOLNO PIVO, nije nam bas stalo do pive ali bi zeljeli znati za strucan odgovor,

Selam i svako dobro!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Hvala Allahu kada ste dostigli taj stepen znanja pa nemate sta drugo raspravljati,osim navedenoga u pitanju.

Ako bi na bananama napisali alkoholna banana ili na votku halal votka, da li bi to znacilo da se ona ne smije jesti, ili da se doticno pice smije piti?? Sigurno je da ime nista ne znaci. Ono sto je zabranjeno jeste njeno svojstvo koje utjece na ljudski organizam i zdravlje.

Ima nesto sto se u islamskome pravu naziva MURUETUN, tj. covjecnost. Prijasnje generacije mnogo su gledale tu osobinu kod drugih, da li je posjeduju ili ne. Primjera radi, kada bi vidjeli osobu da ide cestom i jede ili lize neki slatkis ne bi od njega prihvatili hadis, taman da je 1000 posto tacan i da ga je Poslanik a.s. rekao. Ta i slicna djela smatrali su neljudskim i neprimjerenim covjeku vjerniku.

Ako ti nije stalo do pive, a svjestan si da takva pica konzumiraju samo ljudi kratke pameti i kratkoga vjerovanja, onda bi vam ta cinjenica trebala da bude dovoljna da ne budete od onih koji koriste takva ili slicna neprimjerena pica svejedno bila opojnoga ili osvjezavajuceg karaktera.

To bude samo postapalica pojedincima koji kada vide predvodnike muslimana da koriste slicne proizvode da i oni imaju dokaz za svoje postupke, pa nemojmo biti od takvih ili slicnih njima.

Allah je lijep i prihvata samo lijepo.

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta