Humanitarni kutak

Naša prva akcija sakupljanja novca

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVU PORODICU

Esselamu ‘alejkum we rahmetullahi we berekatuhu!
Draga braco i cjenjene sestre, skoro smo dobili mail od jednog naseg brata, inace redovnog posjetitelja nase stranice, u kojem nam se obraca sa velikim bolom u srcu zbog stanja jedne familije koja zivi u njegovoj blizini. Mi smo odlucili da, u ime Allaha dz.s., pokrenemo nasu prvu akciju sakupljanja novcane pomoci za ovu porodicu, jer smo uvidili nakon citanja njegovog opisa, da je uistinu, ovakvoj familiji novac potreban i da ce, insa Allah, stici u prave ruke…

Odvojili smo dio njegovog dopisa o ovoj porodici, kako bi sami uvidili u kakvom stanju se nalazi ova porodica:

***

“We Esselamu alejkum brate, saljem ti ovaj e-mile jer nesto mi lezi na srcu sto nemogu, nikako da progutam, ako mogu tako reci. Naime, radi se o jednoj familiji to jeste familiji moje zarucnice. Tesko mi srcu pada kad vidim, da zive na rubu egzistencije. Naime mama, od moje zarucnice je operisana vise puta, a od muza je rastavljena vec 20 godina, i on nece da cuje za nju i moju zarcunicu.
Mati joj je radila prije ove posljednje operacije kao kucna pomocnica, ali je dobila otkaz zbog te operacije.

Njih dvije zive, u dvi sobice bez wc-a. Sudje peru hladnom vodom, jer nema bojlera a kupaju se u banjici u hodniku. Nemaju odakle platiti struju, nego kad nakupe dovoljno ili kad neko im rijetko pruzi pomoc. Pomagao sam koliko, sam bio u mogucnosti a moja zarucnica je vise puta trazila posao od kada je nedavno zavrsila skolu, medjutim nije pronasla nikakav posao. Bila je pocela, kod jednog naseg brata u firmi koja se bavi ciscenjem objekata i stanova ,medjutim plata je bila 60 km mjesecno, da cisti bolnicu od 4 do 8 navece svaki dan. Trazila je vecu platu, medjutim dao joj je otkaz i ako je bila spremna pjesaciti 6 kilometara svaki dan do posla i nazad.

Dole u kuci, zive joj: majka, dajdza, ujna sa dvoje djece. Od njih sviju u familiji radi samo ujna joj, i prima platu 300 km. Zamisli brate, da jedna sedmoclana porodica zivi,sa majkinom pemzijom 250 km i ujninom platom 300 km. Racunajmo da majka je jako bolesna i kupuje inzuline i lijekove za svoje bolesti,dok ujna otplacuje drva i skola djecu.

Svaki normalan covjek shvatio bi, da oni zive jako tesko i da je svaki dan gori. No i pored sveg roda sto imaju, i pored toga sto im je prvi komsija jedan od najbogatijih, za njih nemare.

Bio sam kod njih za Bajram, a njena mama je bila uplakana jer kolaca nisu imali da stave pred mene. Tako brate, Tako mi Allaha dz.s nebi ti pisao ovo, da nije potrebna im makar minimalna novcana pomoc, da se makar malo u zivotu obraduju u ovim teskim vremenima.

Ako postoji neka, organizacija za pomoc siromasnima, molio bih te brate da nadjemo neko rijesenje da im se pomogne. Ako je potrebno, poslacu ti slike kuce gdje zive, ako se to moze nazvati kuca, ili snimak. Sve sto je potrebno, sto zahtijeva ta organizacija ja cu poslati da se uvjere da novac ide u prave ruke.

Tako brate, da ti javim i znaj ovo nije jedina familija koja zivi ovako tesko, ali njih sam odabrao iz razloga sto svaki dan gledam jednu te istu sliku, i sto mi je tesko srcu.”

***

Uplate se mogu vrsiti na sljedece racune:


Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Iz inostranstva: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Oni koji budu slali pare za ovu porodicu neka to naznace sa “Za Damira.
***

Ebu Hurejre prenosi da je Poslanik, s.a.vs, rekao: »Ko od mu’mina otkloni neku dunjalučku brigu ili nevolju, Allah će od njega otkloniti brige na kijametskom danu, ko nekome olakša teškoću, Allah će njemu olakšati i na dunjaluku i na akhiretu. Ko pokrije nekome sramotu, Allah će njega pokriti i na dunjaluku i na akhiretu. Allah je robu na pomoći, sve dok rob pomaže svome bratu».

Molim Allaha dz.s. da nagradi sve one koji budu ucestvovali u ovom hajru kao i one koji budu to zeljeli a ne budu mogli… da ih Allah nagradi po njihovom iskrenom nijjetu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta