Humanitarni kutak

Četiri nova slučaja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

OVA AKCIJA JE ZAVRSENA – NE SAKUPLJA SE VISE POMOC ZA OVE OSOBE

Od danas pocinjemo sa sakupljanjem novcane pomoci za cetiri nova slucaja, a ova akcija ce trajati jedan mjesec. Za porodicu za koju smo sakupljali pomoc u toku januara mjeseca je sakupljeno izmedju 800-1000 konvertibilnih maraka, plus bilo je nekih drugih uplata ( iduce sedmice cemo iznjeti tacne cifre prikupljene pomoci za januar mjesec, inshaAllah). Evo novih osoba kojima je potrebna nasa pomoc:

1.

Hatidza ( srpkinja iz Kraljeva koja je primila Islam)

O ovoj sestri, odnosno njezinu zivotnu pricu, ste mogli procitati na nasoj stranici prije nekoliko sedmica, a taj tekst mozete naci ovdje. Ova sestra zivi u Plavu (Crna Gora) nema zaposljenje i vodi mucnu borbu da izadje kraj sa krajem. Inace mi smo kontaktirali prof. Seada Jasevica, imama u Plavu, i on nam je potvrdio istinitost ove price.

Uplate za ovu sestru (i sve donje slucajeve) izvrsiti na sljedece brojeve:

Norrköpings unga muslimer

Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo: NDEASESS IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

Obavezno navesti “Za Hatidzu”

*******************************************************

2.

Almira Alispahic – djevojcica od 8 godina

Ovu pricu nam je poslao Salamovic Nijaz:

U selu Dugandžići nedaleko od Olova nalazi se porodica Alispahić do koje sam sasvim slučajno došao i za koje sam saznao na najnepopularniji mogući način, tj. preko radio Olova. Naime, Almira Alispahić, osmogodišnja djevojčica koja je oboljela od teške šećerne bolesti i koja živi sa svojim roditeljima i malo starijim bratom zamolila nas je da joj pomognemo na bilo koji mogući način. Maloj Almiri su doktori prije nekoliko mjeseci otkrili da ima tu neizlječivu bolest sa kojom će se morati nositi do kraja svog života. Nakon provdenih dana i dana po sarajevskim bolnicama, olovskom domu zdravlja kao i posjeta privatnim doktorima dijagnoza je bila samo jedno, primanje injekcija inzulina svaki dan po četiri puta.

Da sve ovo bude tužnije Almira sama sebi daje injekcije od kojih je jedna u stomak. Prilikom moje posjete porodici Alispahić u prohladnom domu sam zatekao oca Behadema kako tužno sjedi pored svoje Almire i sa suzama u očima priča svoje doživljaje prilikom posjeta ljekarima. Behadem je inače demoblisani borac Armije BiH koji je sada nezaposlen i bez ikakvih primanja. Pričajući o najtežem momentu tokom ove Almirine borbe Behadem je ispričao kako je podnio kada ga je Almira upitala: „Babo da li ću ja ovako morati cijeli život”? kaže da je bio sasvim bespomoćan i da je morao gledati patnje svoje osmogodišnje djevojčice a da nije znao šta da radi. „Radio bih sve na svijetu, borio se na svaki mogući način ali ne znam kome i za šta da se obratim”; riječi su oca Behadema.

Almira ima samo 8 godina i treći je razred, ima starijeg brata kao i babu i mamu. U porodici niko nije zaposlen i nemaju nikakvih primanja. Sa svojom bolesti Almira će se morati boriti cijelog svog života pa bih Vas zbog toga zamolio da joj makar ovo djetinjstvo učinimo veselijim i boljim jer mi to zaista možemo sa svojim skromnim poklonima i jednom, za nas simboličnom a za Almiru i njenu porodicu, velikom pomoći..”

Uplate za ovu curicu izvrsiti na iste brojeve kao i za Hatidzu, s tim sto se obavezno treba navesti “Za Almiru”

********************************************************************

3.

Jasmin Ibrahimagic – Zenica

Ovaj apel nam je poslao prof. Jasmin Djanan:

BRAT IBRAHIMAGIC JASMIN JE 1977 GODISTE I U RANOJ MLADOSTI JE DOZIVIO JAKI STRAH, OD KOJEG MU SE POVISIO SECER U KRVI. OZENJEN JE IMA SINA SEJADA, KOJI IDE U DRUGI RAZRED OSNOVNE SKOLE I NEDAVNO JE DOBIO KCERKU AMNU. ZBOG ZDRAVSTVENOG STANJA NIJE U MOGUCNOSTI DA DOBIJE POSAO U DRZAVNOJ FIRMI. TRENUTNO JE NASTANJEN KOD PUNICE U NASELJU PUTOVICI U OKOLINI ZENICE.

TROSI VEOMA SKUPE LIJEKOVE ZA KOJE NEMA MOGUCNOST DA IH SEBI NA VRIJEME OBEZBJEDI. ONI KOJI POZNAJU STANJE OVAKVIH OSOBA MOGU POSVJEDOCITI DA IM JE NUZNO NEOPHODNA POMOC I KVALITETNIJA ISHRANA. SAM SEBI DAJE INZULIN, A U POSLJEDNOJ FAZI DOSLO JE DO POVISENE KONCENTRACIJE SECERA U KRVI OD KOJEG SU MU SE POCELE POSTEPENO SUSITI NOGE.

SVI ONI KOJI ZELE SKENIRANU LIJECNICKU DOKUMENTACIJU MOGU JE DOBITI,KAKO BI POSVJEDOCILI VEC NAVEDENO.NEDAVNO MU JE DOKTOR PROPISAO LIJEK OD KOJEG MU JE MALO BOLJE, MOZE SE KUPITI U APOTECI BEZ RECEPTA I KOSTA 50 KM. TA TERAPIJA TREBALA BI DA SE KONZUMIRA U KONTINUITETU, ALI NEDOSTAJU NOVCANA SREDSTVA. POZIVAM SVE ONE KOJI MOGU I ZELE DA NA AHIRETSKI KONTO U ALLAHOVU BANKU OSTAVE I OROCE DIO DUNJALUKA, NEKA SE ODAZOVU, PRIJE NEGO BUDE KASNO.”

Uplate za ovoga brata izvrsiti na iste brojeve, uz obavezno navodjenje “Za Jasmina”.

**************************************************

4.

Porodica iz Makedonije

Ova porodica nam je poslala pismo sljedece sadrzine:

U kratke crte da vam pisem o meni: zivim u Makedoniji, pre 7 godina prihvatila sam islam, elhamdulilah, od prvog braka imam dvije cerke koje nisam ih videla isto skoro 7 godina, izgubila sam ih na sudu zato sto sam pokrivena i zato sto sam promenila vjeru.Velika ima 12 god. a manja ima 9 god. a sad u ovom braku imam jednu cerkicu koja ima 19 meseci. Ja imam 32 god.

Muz mi je majstor za televizore, nigdje nije zaposlen, gde god da potrazi posao kad ga vide da je sa bradom ili da je romske nacionalnosti ili da je star ima 42 god., odmah ga odbijaju, tako da ako dodje neko da mu popravi televizor, elhamdulilah, skrpimo se nekako. Inace primamo socijalno 25 eura.

E sad problem nam je u tome da nam je stiglo pismo od suda, za stan u kojim zivimo, da otplatimo stanarinu ( dug ) kojeg nismo placali jer nismo imali odakle, a dali su nam rok 8 dana. U protivnom ako ne namirimo dug, rekli su nam da ce nam raskinuti ugovor za stan, i da ce ga prodati drugome, a nama ce doci sudski izvrsitelji da naplate nasilno, odnosno pokupice nam sve pokucanstvo sto imamo. Dug nam je 5.750 eura.”

Ova porodica nam je se ponovo javila sa vijestima da su se dogovorili sa sudom da dug vracaju u ratama (prvu ratu su isplatili od sakupljene pomoci od nekih sestara sa jedne islamske internet stranice) i dok te rate budu redovno isplacivali, sud ih nece dirati. Ova porodica nam je poslala fasciklu sa odlukom suda o prijetnji istjerivanja iz stana.

Uplata za ovu porodicu se moze izvrsiti na iste brojeve kao i za predhodna tri slucaja, uz obaveznu napomenu: “Za porodicu iz Makedonije”.

*************************************************

Za sve, koji se odazovu na ove akcije, molimo Gospodara svih svjetova da im to nadoknadi i mnogostruko uveca na dunjaluku, a da ih nagradi najljepsom nagradom na Sudnjem danu, amin!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta