Novotarije i sujevjerje

Ajvatovica

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Približavaju se “dani Ajvatovice”, tom prilikom željeli bi smo da ukažemo na neke stvari, vezane za ovu manifestaciju ili vjerski skup, običnom muslimanu, bošnjaku i na negativne konotacije koje mogu iz toga da proiziđu.

Ukoliko se radi samo o jednom skupu Bošnjaka muslimana, koji nema nikakvog vjerskog ni obredoslovnog karaktera, samo po sebi, u tome nema ništa loše, tim prije, jer zajednička druženja, susreti i poznanstva među muslimanima su itekako potrebna. Postavlja se samo pitanje: “Zašto baš Ajvatovica i zašto baš u određeno vrijeme?” Ako je to kojim slučajem tradicionalno okupljanje vezano za to mjesto (Prusac) samo imenom, ni u tome nema ništa loše.

To onda može biti i neko drugo mjesto i neko drugo vrijeme na isti način, ali takav primjer ne možemo naći i bojimo se da o tome nije riječ. Ovaj događaj se sve više pretvara u vjerski skup obredoslovnog karaktera, a njegovo mjesto, mjesto hodočašća i dovišta, kako se i u samoj reklami ovog skupa kaže. Čak šta više, neki ga nazivaju “malim hadždžom” i na taj način žele da istaknu njegovu vjersku vrijednost, što je više nego pogrešno, da ne kažemo smiješno.

Znajmo, braćo i sestre, da svaka veza ovog mjesta sa mjestom hodočašća, kao i svako pridavanje svetosti ovom mjestu i događaju može završiti samo udaljavanjem od principa islamskog vjerovanja onoga koji vjeruje u tako nešto. Da nas Allah subhanehu ve te’ala sačuva od toga.

Priča o Ajvaz dedi i vodi koja je protekla kroz naprslu stijenu, bila ona istinita (ili izmišljena), ne čini ovo mjesto ni u kojem slučaju boljim, a kamoli svetijim od nekog drugog mjesta u našoj lijepoj domovini. Mi muslimani, znamo koja su naša sveta mjesta i koje je jedino mjesto, mjesto hodočašća svih muslimana svijeta. Svako drugo mjesto i svako drugo dovište sliči samo zabludjelim kršćanskim, jevrejskim i običajima drugih nevjernika, kao što su “sveta gospa”, “zid plača” i sl. Od takvih stvari islam je čist.

Allahov Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Sedla se ne pritežu (tj. nema putovanja u neko mjesto vjerujući u njegovu svetost), nego radi tri hrama: svetog hrama u Mekki, moga hrama u Medini i hrama Aksa u Kudsu.”

Svako drugo putovanje, u neko mjesto, smatrajući ga svetim, mjestom dovišta posebne naravi ili mjestom hodočašća, smatra se jednim od najvećih grijeha i može odvesti u nevjerstvo, ukoliko čovjek bude činio tavaf oko njega ili prinosio žrtvu, ili se klanjao pred njim, ili bude smatrao da je zemlja na njemu ili kamenje korisno ili štetno, tj. da može, mimo Allaha pribaviti neku korist i nanijeti neku štetu.

Zato, draga braćo i sestre, upozoravamo vas na predstojeći događaj, kao i one koji organizuju ovaj skup, da objasne narodu o čemu se zapravo radi:
– da je to samo jedna manifestacija, skup ili miting, koji ne može imati nikakvog vjerskog niti obredoslovnog karaktera,
– da je to mjesto dovišta isto toliko koliko i njihova kuća, avlija, bašća, odnosno da nema nikakvu šeriatsku vrijednost,

– da to nije mjesto hodočašća, niti bilo kakav “mali hadždž”.
– ako se dogodi okupljanje, ne smije biti miješanja muškaraca i žena i činjenja zabranjenih stvari. Drugim riječima rečeno tu se mogu iskupiti samo muškarci, u različitom vremenu i na različitim mjestima, kako to ne bi odvelo uvođenju praznika koji nisu propisani vjerom.

Molimo Allaha, dz.s., da nagradi sestru koja nam je poslala ovaj tekst

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta