Tekstovi

Ako griješim, neću prestati da kajem se

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Reci: ‘O robovi Moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.(Zumer, 53)

U susret Ramazanu.

Eto ga, još malo stiže. Zamisli se, živ si. Živa si. A Ramazan dolazi. Kolika je to samo blagodat za tebe! Znaš li da mnogi su se ponadali da će ga dočekati, a nisu? Znaš li da je Gospodar i tebe mogao usmrtiti, da ga ne dočekaš? Ali nije. On te voli. Otvorio ti je vrata Svoje milosti iznova, samo On zna po koji put. Zove te Sebi, nudi ti Svoj oprost.

Možda se osjećaš lošim. Griješim. Možda ne vidiš mogućnost da se vrata Allahove milosti i oprosta pred tobom otvore. Ali već su otvorena! Ma koliko veliki i teški bili tvoji grijesi, tajni ili javni. Od svega, najveći ti je grijeh posumnjati u milost Allahovu. A da samo znaš kolika je!

Griješiš. I griješit ćeš možda opet. Ali, nikada ne prestani da se kaješ. Možda tvoje pokajanje ne prelazi dalje od tvoga jezika. Ali, nastavi. Ono što se mnogo ponavlja, ulazi u srce. Nemoj da te šejtan odvrati time da se ne trebaš kajati, jer opetovano griješiš. Ne slušaj ga. Ma koliko puta da se vraćaš jednom te istom grijehu, pokaj se opet- makar i hiljaditi put. Ustraj u činjenju dobra. Ustraj u pokajanju. Kori svoje srce, svoju duš, neka ne postanu poput predmeta koji nema grižnju savjest.

Jer, sve dok se tvoja crvena lampica upali svaki put kada učiniš grijeh, tvoja duša nije postala potpuno imuna na grijehe. Sve dok makar i samo jezikom činiš pokajanje, tvoje srce osjeća odgovornost pred Allahom- pa makar i najmanju. Sve dok se stidiš svoga Gospodara znak je da iz tvoga srca iman nije izašao. Sve dok… znak je da te Allah poziva Sebi, da se vratiš na Pravi put.

Nemoj sebi dozvoliti da zbog jednog grijeha, dva, ili pet uđeš u druge grijehe. Ako si griješnik namaz ti nije zabranjen. Ne ostavljaj ga zbog grijeha. Post. Zekat. Sadaku. Hadž. Nije ti zabranjeno da činiš dobro. Možda će baš to tvoje ustrajanje u dobru biti sebeb tvog ostavljanja harama, jer dobro je oduvijek pobjeđivalo zlo.

Neka tvoj moto bude: Ako griješim, neću prestati da kajem se. Allah te voli. Čeka tvoje pokajanje. Raduje mu se. Jednog dana, tvoje srce će ojačati. Pokajanje iskrenost podići. Iman osnažiti. Okrenut ćeš leđa grijehu, i shvatit ćeš da je On čuo i slušao svaku tvoju riječ, vidio svaku suzu, i znao svaku gorčinu koju su tvoje grudi osjećale zbog grijeha.

Ramazan je tvoja prilika. I moja. Prilika za pokušaj da budemo najbolja verzija sebe. Prilika da ojačamo svoj iman, povećamo pokajanje, približimo se Allahu. Možda posljednja. To nikad ne možemo znati. Zato, iskoristimo je najbolje što možemo. Obnovimo svoju vjeru u Allahovu milost, i osnažimo svoju nadu u Njegov oprost. Možda, baš ovaj Ramazan, bude naša životna prekretnica ma Vječnosti.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta