Zanimljivosti i nauka

Allah me počastio da prvi postim i klanjam u svemiru

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sheikh Muszaphar Shukor, malezijski astronaut: Dok sam postio i klanjao u svemiru doživio sam najmagičnije trenutke u svom životu

Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, a zbog prevelike zauzetosti Sheikha Muszaphara, ovih dana smo konačno uspjeli napraviti intervju sa njim. U ekskluzivnom razgovoru za naš magazin, Sheikh Muszaphar govori kako je postio u svemiru, odnosno na koji način je uspio uskladiti islamske obaveze dok je kružio oko Zemlje

Razgovarao: Ezher Beganović

Istraživanje i putovanje u svemir san je svakog čovjeka. Nakon 1961. godine kada je ruski astronaut Yuri Gagarin poduzeo historijsko putovanje u svemir, ljudska znatiželja za svemirskim prostranstvima u potpunosti je rasplamsana. Do danas su u svemir putovali astronauti iz čak 39 zemalja. U sklopu ovih misija putovalo je i devet muslimanskih astronauta. Posljednji musliman koji je imao čast da putuje u svemir je malezijski astronaut Sheikh Muszaphar Shukor. Sheikh Muszaphar je prvi musliman koji je proveo dio ramazana u svemiru. Bio je član Bio je clan medjunarodne posade na ruskoj svemirskoj letjelici Soyuz TMA-11 koja je poletjela u svemir 10. oktobra 2007. godine iz baze Bajkonur u Kazahstanu.

Sheikh Muszaphar i ostatak njegove ekspedicije zadržali su se na Medjunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) do 21. oktobra 2007. godine. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, a zbog prevelike zauzetosti Sheikha Muszaphara, ovih dana smo konacno uspjeli napraviti intervju sa njim. U ekskluzivnom razgovoru za naš magazin, Sheikh Muszaphar govori kako je postio u svemiru, odnosno na koji nacin je uspio uskladiti islamske obaveze dok je kružio oko Zemlje. Sheikh Muszaphar Shukor al-Masrie bin
Sheikh Mustapha rodjen je 27. jula 1972. godine u Kuala Lumpuru. Po struci je ortopedski hirurg.

Poštovani doktore Muszaphar, Vi ste deveti musliman koji je imao cast da putuje u svemir. Meudjtim, prvi ste musliman koji je okusio slast posta u svemiru. Osim što ste pocastvovani da putujete u svemir, doživjeli ste da Vas Allah, dželle šanuhu, pocasti da budete prvi Njegov rob koji je ibadetio na tako jedinstven nacin. Možete li nam reci nešto više o tom jedinstvenom iskustvu?

Muszaphar: Kao za muslimana, za mene je bilo važno da pokažem cijelom svijetu da je islam nacin života bez obzira gdje se nalazili, na Zemlji ili u svemiru. Musliman mora obavljati svoje dužnosti. Moj boravak u svemiru i sve što se dogadjalo gore, ukljucujuci post i obavljanje namaza, je nešto najmagicnije i najspektakularnije što mi se moglo dogoditi u životu. Ta magija i ljepota ne mogu se opisati rijecima. Želim da sa cijelim svijetom podijelim to magicno iskustvo. Dok sam bio na Medjunarodnoj svemirskoj stanici postio sam dva dana ramazana. Postiti u svemiru je izvan ovodunjalucko iskustvo, to iskustvo i ta magija ne mogu se opisati nikakvim rijecima.

Prvi musliman koji je putovao u svemir bio je princ Sultan bin Selman Abdul- Aziz al-Saud iz Saudijske Arabije. Po povratku iz svemira on se požalio da nije znao kako odrediti kiblu za klanjanje namaza. Kako ste Vi odredjivali kiblu kada ste bili na Medjunarodnoj svemirskoj stanici, kako ste odreivali namaska vremena i vrijeme kada ste trebali zapostiti i iftariti se, te jeste li mogli uzimati abdest?

Muszaphar: Prije mog polaska u misiju, Malezija, odnosno malezijski Odjel za islamske poslove objavio je prvi vodic za astronaute kako izvršavati islamske vjerske dužnosti u svemiru. Zbog brzine od 27.000 km na sat, koliko ide Medjunarodna svemirska stanica, Sunce izlazi i zalazi svakih 45 minuta što predstavlja pravo iskušenje za bilo koga ko se odluci postiti ili obavljati molitvu. Za vrijeme mog boravka na Medjunarodnoj svemirskoj stanici klanjao sam svih pet namaza, postio sam dva dana ramazana i sa kolegama obilježio Bajram. Vrijeme namaza, pocetak i kraj posta
odredjivao sam prema vremenskim odrednicama koje važe za Kazahstan odakle sam poletio u svemirsku misiju. Što se tice abdesta, zbog ogranicenih kolicina vode morao sam uzimati tejemmum za svaki namaz. Kiblu sam odredjivao na jednostavan nacin, samo se okrenem prema Zemlji i to mi je bila kibla.

Svemir je jedan od najvelicanstvenijih znakova Allahove moci. Kada gledamo sa Zemlje u nepregledni nebeski svod ostanemo zapanjeni tom Allahovom ljepotom i skladom. Kako to izgleda kada “udjete’’ u svemir, u to Allahovo prostranstvo ljepote i moci?

Muszaphar: Moje putovanje i boravak u svemiru, gledanje u to velicanstvo ljepote i moci definitivno je promijenilo moj pogled na život. Kada ste gore, na neki nacin osjetite da ste bliže Allahu, to je bio nezaboravan magicni trenutak približavanja Allahu Svevišnjem. Pogled na sicušnu Zemlju okruženu hiljadama zvijezda izaziva stanje velikog strahopoštovanja prema moci Stvoritelja.

Kao što smo vec rekli, Vi ste tek deveti musliman koji je obavio svemirsku misiju. Nažalost, još nijedna muslimanska zemlja nije poduzela samostalnu svemirsku misiju. Kako komentirate da muslimanske zemlje, osim Malezije, uopce ne rade ništa na razvoju i progresu naucnih programa kao što je svemirski program?

Muszaphar: Ja vjerujem da ko god osvoji svemir, osvojit ce cijeli svijet. Stoga smatram da je od izuzetnog znacaja za sve muslimane da se ujedine kako bi vratili slavu islama u nauci i astronomiji kao što su muslimani nekada to cinili. Svaka muslimanska zemlja koja želi da postigne uspjeh morala bi se fokusirati na razvoj nauke i tehnologije. Muslimanski studenti moraju biti odlucni da se u svojim studentskim opredjeljenjima fokusiraju na ova podrucja.

Uvaženi dr. Muszaphar, oni Bosanci i Hercegovci koji Vas poznaju kažu da ste dobro upuceni u naše bosanskohercegovacke prilike i da volite našu zemlju?

Muszaphar: Narod Bosne i Hercegovine uvijek je bio u našim srcima i mi Malezijci uvijek smo pomagali i uvijek cemo pomagati Bosnu i Hercegovinu. Ja izuzetno volim narod Bosne i Hercegovine.

Na kraju, dozvolite da ovaj razgovor završimo Vašom porukom muslimanima u svijetu?

Muszaphar: Moja poruka muslimanima u svijetu je da se ujedinimo i da se više fokusiramo na razvoj nauke i tehnologije. Moramo vratiti slavu islamu. Trebalo bi što više muslimana da putuje u svemir kako bi dostigli visoke stepene tehnoloških i naucnih znanja. Muslimanske zemlje moraju pristupiti razvoju svemirskih programa. I ono što je najvažnije, moramo se ujediniti kako bismo se dostojnije i spremnije natjecali sa ostatkom svijeta u naucnim i tehnološkim dostignucima.

Izvor: Casopis “SAFF” 8. maj – 13. džumade-l-ula
.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta