Ishrana i zdravlje

Depresija, bolest današnjice – kako se nositi sa njom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

DEPRESIJA, BOLEST DANASNJICE – KAKO SE NOSITI SA NJOM

Depresivno stanje je veoma rasirena bolest u cijelom svijetu i strucnjaci tvrde da samo u Evropi trenutno pati oko 21 milion ljudi, odnosno svaki cetvrti evropljanin je obolio. To je veoma tesko stanje jer se radi o psihickom oboljenju koje ne odrazava nekakve velike promjene na vanjstini covjeka osim ponekad pretjerane gojaznosti ili mrsavljenja pa takvi bolesnici nemaju potporu i razumjevanje drustva u kome se krecu pa cak niti svojih najuzih clanova porodice.

Obzirom da ona ima razlicite oblike ili simptome koji su ponekad u vidu pretjerane tuge, bezrazlozne zabrinutosti, osjecaja potistenosti ili ubjedjenja da se cijeli svijet rusi, da je doslo do bezizlazne situacije…. veoma cesto ce se desiti da porodica i prijatelji oboljelog pomisle da je to prolazno stanje u kome je najbolje da ga puste na miru, tada on zapada u jos dublje stanje koje moze da se manifestuje kroz nove simptome koje precesto prelaze u agresivnost a da bolesnik toga nije ni svjestan, medjutim to stvara zid izmedju njega i okoline koja ga potpuno odbacuje i smatra nasilnikom.

Na zalost osoba koja pati od depresije veoma cesto biva odbacena i napustena sto povecava njegovu agresivnost koja nerijetko zavrsi nekim belajem u halucinacijama ili anksioznoscu koja rezultira samoubistvom ili makar jednim pokusajem. Veoma cesto depresija ima simptome razlicitih bolesti ili sihira pa se jako puno vremena izgubi na pogresnim metodama lijecenja.

Potrebno je da svako onaj ko prepozna simptome depresije ili nagle promjene raspolozenja kod svog bliznjeg ili sebe samog,da potrazi strucnu pomoc i prije svega pokusa pronaci uzrok takvog stanja koje ponekad moze da bude izazvano nekim organskim oboljenjem poput povecane masnoce u krvi, problema sa stitnom zlijezdom, neredovnim spavanjem ili neredovnim praznjenjem crijeva. Ponekad je to zbog gubitka voljene osobe, gubitak posla, nedostatak materijalnih sredstava, neispunjavanje zacrtanih planova…

Osoba koja se vec nalazi u takvom stanju, nema nikakvog razloga da se ustrucava potraziti strucnu pomoc jer su ponekad potrebni odredjeni medikamenti koji veoma brzo i uspjesno lijece depresivna stanja. Na internetu se moze pronaci jako puno strucne literature koja objasnjava simptome i nacine lijecenja depresije pa je potrebno to iscitati i onome ko je obolio ali i onome ko zivi sa oboljelom osobom jer mu je ljubav i razmjevanje presudno u izlijecenju.

Onaj koga Allah iskusa takvom bolescu mora da to prihvati kao bilo koju drugu bolest koja ima puno vece sanse za izlijecenje od bilo kojeg organskog oboljenja koje ostavlja tragove tako da ta osoba prije svega mora imati cvrst oslonac u svog Gospodara koji je za svako oboljenje dao lijek. Srce covjeka se najbolje smiri uz Kur’an zbog toga je potrebno sto vise uciti Kur’an i zikr a kada nije u mogucnosti da ga uci onda ce ga slusati, najbolje da to bude preko slusalica jer ce tada koncentracija biti maksimalna.

Osoba koja pati od depresije, u takvom stanju vidi se usamljenom, ostavljenom od cijelog svijeta, a to su misli sa kojima se tesko boriti, mora da se sjeti da je Allah uvijek tu uz nju, da su sa njom i njeni meleci sa desne i lijeve strane i da joj je Allah dovoljan u svakoj situaciji. Ako popravi svoj odnos prema Allahu, primjetit ce da ce Allah popraviti njeno stanje i odnos drugih ljudi prema njoj. Ako se nadje u situaciji kada dobije napade panike ili tz.“knedlu u grlu“, ako ima osjecaj da joj noge drhte, da se njeno tijelo raspada, da ce svakog casa preselit, udahnut ce duboko i pravilnim izdisajem (vjezbe naci na internetu, kako pravilno disati) prouciti ono sto zna od Kur’ana, uputiti ce dovu Allahu da joj olaksa (uz ubjedjenje da se Allah odaziva onome ko Ga moli) i razmisljati pozitivno.

Sjetit ce se u tom trenutku koliko god bilo tesko, da je jos takvih napada bilo, da su svi izgledali kao posljednji trenutci zivota ali da su prosli i da smrt nije sa njima dosla, da se sve dobro zavrsilo i da ce i tada, uz Allahovu pomoc. Sjetit ce se nagrade onih koji osabure u bolesti. Sjetit ce se ciscenja od grijeha i ljepota dzenneta…Napad ce veoma brzo proci.

Onaj ko se u Allaha s.w.t pouzda taj nikada nije na gubitku, tome depresija nece dugo trajati i u njoj nikada nece neki belaj napraviti jer se on uzda u Onog koji je na strani strpljivih i zahvalnih. Allah s.w.t upravo takvima salje prelijepu poruku: “Tvoj Gospodar se cudi ocaju robova svojih dok im se Njegova pomoc blizi. On ih gleda kako su izgubili nadu i smije se znajuci da je njihov izlazak iz teskoce blizu“./Tefsir Beqare 214 ajet/

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta