Akida

Koliko Allah ima Svojih najljepših imena ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Htio bih vas pitati koliko Allah s.w.t., ima imena 99 ili 99 + 1, čuo sam oboje, pa vas pitam za tačan odgovor ? Da vas Allah nagradi, amin!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Rekao je Uzvišeni Allah: ”Allah ima najljepša imena (el-husna) i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena, kako budu radili, onako će biti kažnjeni!“ (Prijevod značenja El-Earaf, 180)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Uistinu Allah ima devedeset i devet imena, pa ko ih obuhvati (tj. nauči ih, spozna njihova značenja i bude se vladao po njima), ući će u Džennet“.

U drugom hadisu se navodi: “Molim Te, Allahu sa svakim Tvojim imenom kojim si Sebe nazvao, ili koje si objavio u Svojoj Knjizi ili kojem si podučio nekoga od Svojih robova, ili koje si ostavio za Sebe u Svome tajnom znanju da učinis Ku’ran Uzvišeni proljećem moga srca“.

Ovaj hadis jasan je dokaz da Allah Uzvišeni ima više od 99 imena i da je neka dostavio kroz Kur’an i Sunnet, a da je neka ostavio kod sebe u svome skrivenom Znanju. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Đanan!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta