Odgovori

Pisanje Allahovih imena na zidu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Smijem li pored kupatila, na zidu, napisati Allahovo i Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, ime?

Odgovor: Neka Vas Svevišnji Allah nagradi zbog pitanja koje ste postavili, ono je zaista važno, tim važnije jer se tiče mnogih muslimana. Svaki čovjek želi živjeti u što ljepšem i ugodnijem ambijentu. Nema sumnje da Vi imate čestitu namjeru, ali ipak je bolje da, umjesto Allahova i Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, imena, naslikate motiv mrtve prirode. Ukrašavanje kuća i džamija levhama i crtežima nije postojalo u prvom vremenu islama, nego se pojavilo tek kasnije, nakon što su muslimani izgubili moć i ugled u svijetu. Premda se ne može kazati da ćete počiniti zabranjeno djelo ako date napisati, krasnopisom, Allahovo, džellešanuhu, i Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, ime na zidu, bolje je da to ne činite. Dakle, bilo bi lijepo da se čovjek sustegne od toga, a pogotovu kad se radi o zidu naspram ili pored kupatila. Onaj ko radi Plemenitog Allaha ne učini nešto što je sumnjivo, Allah će mu dati golemu nagradu i to mu boljim nadomjestiti.

Ako čovjek vjeruje da će mu levha s Božijim imenom donijeti kakvu sreću, ili otkloniti nesreću, ili čuvati kuću i ukućane, tad je počinio veliki grijeh i Allahu pripisao saučesnika: samo Allah daje dobro i zlo, niko osim Njega nije to kadar učiniti. U ispravnom vjerovanju čovjekova je sloboda na ovom svijetu, i užitak u kojem uživa prije negoli što ga Allah, Gospodar nebesa i Zemlje, uvede u džennet. A Allah je Znalac svih tajni i On je svemoćan.

Kuduzović Abdurrahman, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta