Odgovori

Allahovo stvaranje riječju “budi”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE: Da li je tačno da je Svevišnji Allah sve što postoji na svijetu stvorio riječju “budi”, osim čovjeka i Dženneta, koje je stvorio Svojom rukom?

 
ODGOVOR: Kada Svevišnji Allah želi nešto stvoriti, On za to samo kaže: “Budi!” i ono biva. Na to upućuje ajet: “Ako nešto hoćemo, Mi samo za to reknemo: ‘Budi!’, i ono bude” (En-Nahl, 40). Međutim, iz počasti prema nekim stvorenjima Svevišnji Allah stvorio ih je Svojom rukom. Ibn Omer, radijallahu anhuma, rekao je: “Uzvišeni Allah stvorio je četiri stvari Svojom rukom: Adema, alejhis-selam, Prijesto, pero i edenske vrtove (Džennet). Ostalim stvorenjima rekao je: ‘Budi’, pa su nastala.” (Adžuri, Eš-Šeria, br. 756, Hakim, Mustedrek, br. 3244. Ove riječi su vjerodostojno prenesene od Ibn Omera, radijallahu anhuma.)

O tome da je Adema, alejhis-selam, stvorio Svojom rukom, Svevišnji Allah rekao je: “O Iblisu, šta te navelo da ne učiniš sedždu onome koga sam Ja Svojim dvjema rukama stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?” (Sad, 75).

U hadisi-kudsijju navodi se da je Svevišnji Allah o Svojim najodabranijim robovima rekao: “To su oni koje sam Ja odabrao, njihovu počast (u edenskim vrtovima) Svojom sam rukom zasadio i zapečatio. To oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti je palo na um čovjeku…” (Muslim, br. 189)

Ova posebnost u stvaranju kojom je Svevišnji Allah odlikovao neka Svoja stvorenja znak je počasti i posebnog stepena, a zbog mudrosti koja je Njemu poznata, stvorio ih je Svojom rukom za razliku od ostalih stvorenja koja je stvorio Svojom riječi. Ove vijesti se prihvataju i u njih se vjeruje bez istraživanja detalja i kakvoće, uz ubjeđenje da je Svevišnji Allah daleko od bilo kakvog nedostatka i manjkavosti i da ništa nije kao On.

Svevišnji Allah također je Svojom rukom ispisao ploče koje je dao Musau, alejhis-selam, a na to ukazuje predaja od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojoj se navodi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Adem i Musa su se prepirali, pa Musa reče: ‘Ademe, ti si naš praotac; pogriješio si i izveo si nas iz Dženneta.’ Adem će na to: ‘Musa, zar me ti, koga je Allah odabrao da s Njime govori i kome je Tevrat Svojom rukom napisao, koriš zbog djela koje sam počinio, a koje mi je Allah propisao da počinim četrdeset godina prije nego što me je stvorio?’ Tako je Adem u polemici nadvladao Musaa.” (Muslim, br. 2652, Ebu Davud, br. 4692. Vidjeti: Muhammed Salih el-Munedžid, Islam, sualun ve dževab, br. 117279)

Dr. Hakija Kanurić
Izvor: el-asr.com

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta