Brak i islamska porodica
gold-colored bridal ring set on pink rose flower bouquet

Anomalije prilikom sklapanja braka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neke anomalije prisutne kod muslimana ovog podneblja prilikom sklapanja braka:

• Razmjena vjereničkih prstenova (véra)! Ovaj klasični kršćanski običaj muslimani su objeručke prihvatili. Naime, poznato je da u kršćanstvu nema razvoda braka. I da se brak sklapa ‘dok ih smrt ne rastavi’! Kod nas nije tako. Najbolje rješenje za truhao brak jeste razvod. Ako se vjereničkim prstenovima doda uvjerenje da oni čuvaju brak onda je musibet daleko veći!

• Davanje hljeba u lijevu a Kur’ana u desnu ruku u trenutku kad novovjenčana hanuma ulazi u kuću svog hajirlije. Hljeb se daje jer će tako mladence pratit nafaka a Kur’an da bi bili na pravom putu. Ovo nema nikakvog utemeljenja i najobičnije je praznovjerje.

• Dijete treba da sjedne mladi u krilo. Ovo je klasični paganski običaj koji se vraća na vjerovanje da će hanuma rodit muško dijete ako joj isto sjedne u krilo kad uđe u kuću svog supruga. Ovo je također jedna teška anomalija i sujevjerje koje nema utemeljenja u našoj vjeri.

mr. Fahret Kadrić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta