Odgovori

Babo je preselio a udala sam se (“ukrala”) bez njegove dozvole ?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum. Imam jedno kraće pitanje na koje ne mogu naći odgovor na internetu. Pored grijeha koje Allah prašta iskrenim pokajanjem, da li imam “šansu” za traženje oprosta za grijeh prema roditelju koji je preselio na Ahiret?

Grijeh koji sam počinila je taj što ga nisam obavijestila o udaji nego sam se “ukrala” za šta se puno kajem i mislim da već plaćam za to. Molim vas ako je moguće da mi date odgovor. Allah vas nagradio.


ODGOVOR:
Ve alejkumusselam
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Grijesi se dijele na one samo prema Allahu i one koji su dvojaki tj. prema Allahu i prema ljudima.
Vaš grijeh spada u drugu kategoriju jer ste prekršili Allahov propis i zakinuli očevo pravo.
Ako vam je babo halalio makar u sebi vi onda niste griješni s te strane a ostaje vam da se pokajete Allahu i zatražite oprosta a On Milostivi se raduje pokajanju i prašta grijehe.

Uglavnom, nema smetnje da tražite oprosta kao i da na neki način učinite neki hajr za svoga babu kako biste mu se odužili na dunjaluku pod uvjetom da vam to nije halalio do smrti.
Nemate razloga za pretjeranu brigu i preokupaciju time, radite dobro i klonite se zla u ostatku života pa će se eliminisati uticaji loših djela iz ranijih dana.
Allah najbolje zna.

Na pitanje odgovorio Jasmin Durić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta