Problem i devijacije u društvu

“Bakšiš”: Hodže vole koverte ožalošćenih porodica!?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na stolu šerbe, za stolom efendija, drži u ruci Kur’an i uči Jasin za rahmetliju u kući. Vječita je polemika oko toga trebaju li uzimati novac za jasin (Kur’anska sura), a oni će svi priznati da i ne traže, nego da im ožalošćena porodica sama “tutne” kovertu u džep. Neki odbiju a neki i…

uzmu. Većina Krajišnika gunđa zbog toga, ali kada se smrt desi stanu se raspitivati “Koliko nije sramota dati hodžama?”. Upravo na ovoj fotografiji otvoreni jasin stoji na 21 ajetu koji glasi: “Slijedite one koji od vas ne traže nikakvu nagradu, a na pravom su putu!” U Krajini, pored svih troškova oko dženaze, običaj je da se hodžama da i koverta sa novcem, bez priznanice ili računa, čisto da se sevap upropasti.

Ako se radi o imućnijim porodicama bude pozvano i više hodža na dženazu. Ako su pozvani slijedi im i koverta, poneki ispravni imami dođu i sami ne očekujući naknadu. Iznos u koverti također zavisi od imućnosti familije, ali se svi slažu da je 50 KM malo!!! Rijetko se desi da hodže ostanu bez bakšiša, piše “San”, kao u dva naredna slučaja:

Još se opriča o siromašnom Krajišniku koji je organizovao dženazu za svoju preminulu suprugu. Kada je dženaza obavljena, proučen talkin na mezaru i jasin u kući, skromni čovjek je zašao i podijelio hodžama koverte. Kada su se razišli kućama te kad su hodže u sigurnosti osame otvorili koverte čekalo ih je iznenađenje. Umjesto novca u koverti se nalazila ceduljica na kojoj je kratko pisalo “Hvala vam što ste pristustvovali!”.

U drugom slučaju bogati Krajišnik došao je iz Amerike da organizuje dženazu za svog oca. Lokalni imam ga je pitao koliko želi hodža na dženazi. “Samo jednog!”- kazao je on. Kada je dženaza obavljena i kada se proširio trač kako je Amerikanac škrt i bezobrazan pa na dženazi ocu nije pozvao cijelo hodžinsko vijeće plašeći se da će morati potrošiti koji dolar, Amerikanac ih je sviju iznenadio donacijom koju je dao za lokalni put i džamijski krov. Sevap od dobrog djela je namijenio za dušu rahmetli ocu, ali je izričito naglasio riječi “A hodžama ništa ne dam!

24sata.info

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta