Akida

Blagodati Milostivog

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U poglavlju El-Furkan Uzvišeni Allah je rekao: A robovi Milostivoga su oni koji po Zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove, odgovaraju: ‘Mir vama’… (El-Furkan, 63.) Ako analiziramo ovaj ajet, on nam daje mnogo informacija i mnogo stvari koje treba uzeti kako bismo mogli da steknemo više poniznosti.

Da nije Njegove milosti…

Ako pogledamo početak ajeta, Allah Uzvišeni spominje “obožavaoce Er-Rahmana” Milostivog . Znamo da Svemogući Allah ima mnogo imena, ali On je odlučio koristiti Ar-Rahman u ovom ajetu.

Ako razmišljamo o imenu Er-Rahman, ono što ono znači nije samo intenzivno milostiv, ono se odnosi na milost koju Allah Svemogući daruje svim Svojim stvorenjima, te na sve blagodati kojima nas je Uzvišeni Allah blagoslovio; to uključuje našu hranu, naš vid, naša tijela, uputa koju smo dobili. Sve što nam je dao uključeno je u Njegovo ime Er-Rahman.

Dakle, kada razmišljamo o tim stvarima, shvatit ćemo da ništa od toga nismo u stanju postići sami. I vidimo da nam je Allah to besplatno dao, a to možemo to iskoristiti samo nemojmo uzimati zdravo za gotovo. Budimo zahvalni na blagodatima.

Blagodati

Ako ste ikada vidjeli nekoga tko nije mogao čuti cijeli život i dobio je implantat koji omogućuje da čuje vidjet ćete mnogo emocija (zapravo na internetu postoje videozapisi koji prikazuju ljude kako dobivaju ovaj implantat i čuju po prvi put).  Vidjet ćete jednu dirljivu reakciju, suze, emocije, šok, sreću.

Ako uzimate to zdravo za gotovo, razmislite i viđenju boja, jer na dunjaluku postoje mnogi ljudi koji su daltonisti ili čak potpuno slijepi. Većina nas vidi boju svaki dan i mislimo da je to normalno, ali te stvari su za nas znakovi – to su darovi od Allaha Uzvišenog.

Kad bi nam On oduzeo vid, ne bismo mogli vidjeti. Kad bi nam On oduzeo sluh, kad bi nam oduzeo sposobnost da govorimo, da razumijemo, da gledamo simbole i čitamo, da osjećamo samilost jedni prema drugima, da osjećamo ljubav, da primamo ljubav… sve su to darovi od Allaha dž.š. koje nam je On dao, a mi to sami nismo sposobni.

Dakle, baš kao što roditelji zbrinjavaju svoju djecu i prirodno su djeca u skromnom položaju gdje su nesposobna za mnoge stvari i oslanjaju se na svoje roditelje, tako se mi oslanjamo na Uzvišenog Allaha i značenje toga je utjelovljeno u Njegovom imenu Er-Rahman.

Dakle, kada razmišljamo o ovom imenu, to bi nam trebalo pomoći da počnemo dostizati određeni nivo poniznosti i zahvalnosti prema Svemogućem Allahu, te priznavanje naše potrebe za Njime, naše oslanjanje i ovisnost o Njemu, dok je On slobodan od potrebe i potpuno neovisan.

Izvor: www.aboutislam.net

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta