Tekstovi

Blagodati traženja oprosta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mnoge su blagodati traženja oprosta od Uzvišenog Allaha, a neke od njih ćemo spomenuti u nastavku:

  • Oprost Uzvišenog Allaha donosi radost, sigurnost i duševni mir. Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: …da od Gospodara svoga oprosta tražite i da se pokajete, a On će vam dati da do smrtnoga časa lijepo proživite i svakom čestitom daće zasluženu nagradu. A ako leđa okrenete – pa, ja se, zaista, bojim za vas patnje na Velikom danu. (Hud, 3)
  • Ako netko želi poslušnu djecu, pokornu Allahu, halal opskrbu i zaštićen imetak, onda neka traži oproštaj od Uzvišenog Allaha.
  • Želimo li više dobrih djela, povećanje nagrade i grijehe koji će biti izbrisani, trebamo tražiti oprost od Uzvišenog Allaha. Uzvišeni Allah kaže: …recite: ‘Oprosti’ – oprostit ćemo vam grijehe vaše, a onima koji čine dobra djela dat ćemo i više! (El Bekare, 58)
  • U Časnom Kur’anu Uzvišeni Allah kaže: Lijepa riječ i izvinjenje vrjedniji su od milostinje koju prati vrijeđanje. – A Allah nije ni o kome ovisan i blag je. (El Bekare, 263)
  • Kada iskreno tražite oprost, namjera bi trebala biti ne ponoviti svjesno isti grijeh. Musliman mora imati lijepo mišljenje o Gospodaru Uzvišenom i biti svjestan da nam nitko osim Njega ne može oprostiti grijehe, a On je El-Gafur (Onaj Koji puno prašta)

U Kur’anu se o Allahovoj milosti govori na više mjesta. U islamu svatko tko je počinio grijeh može i treba tražiti oprost direktno od Gospodara, bez posrednika (kao npr. u kršćanstvu).

Allah kaže: Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste.(El Bekare, 222).  Iz ovog ajeta možemo zaključiti da ukoliko zatražimo oprost i iskreno se pokajao, Allah će ga voljeti i sigurno će mu oprostiti. Uvjet za to je da zatraži oprost iz srca iskreno, a ne samo formalno, te da čvrsto odluči da se tom grijehu više neće niti približiti.

Oprost od čovjeka

Ako je netko učinio nepravdu drugom čovjeku (npr. ogibetio ga, prevario itd.), to nedjelo prvo mora biti ispravljeno na način da tog čovjeka kome je nanesena nepravda, prvo zatražimo halala. Pa tek potom, molimo Allaha da nam oprosti. Islam nas uči da je bolje halaliti, ako netko iskreno traži halala. Ako očekujemo oprost od Uzvišenog Allaha, onda bismo trebali mi trebali halaliti drugima. U 40. ajetu sure Eš-Šura stoji: Nepravda se može uzvratiti istom mjerom, a onoga koji oprosti i izmiri se Allah će nagraditi; On, uistinu, ne voli one koji nepravdu čine.”

Uzor u Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, otišao je desete godine po poslanstvu pozvati ih u vjeru islam. Krenuo je prema Taifu s velikom željom i nadom da će se narod koji je tamo živio odazvati njegovom pozivu. Kada je došao, trebao se sastati sa trojicom uglednih ljudi iz plemena Sekif, a radilo se o trojici rođene braće, koji su nakon pozivanja bili bezobrazni prema njemu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je potom otišao tužan od njih, ali je ostao u gradu deset dana pozivajući ostale stanovnike u islam i nije ostavio nikog, a da ga nije pozvao. Desetog dana su mu prijeteći rekli: ”Izlazi iz našeg grada!” i na njega i na Zejda b. Harisa nahuškali luđake i robove koji su ga vrijeđali, psovali pa čak ga i gađali kamenjem toliko da su mu okrvavili pete, a Zejdu, radijallahu anhu, glavu. Nakon toga se vratio u Mekku.

U sljedećem hadisu se prenosi primjer ophođenja Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem prema ovim ljudima koji su se tako ružno i neprijateljski ponijeli prema njemu:

Aiša, radijallahu anha, pitala je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Jesi li si doživio teži trenutak od onog na dan Bitke na Uhudu?” ”Svašta sam doživio od tvoga naroda – reče on – ali najteže što sam doživio bilo je ono na Dan Akabe, kad sam se obratio Ibn Abdu Jalilu b. Abdu-Kulalu, pa nije prihvatio ono što sam htio. Otišao sam veoma potišten i nisam se osvijestio sve dok nisam došao u Karni Se‘alib. Tada sam podigao glavu i ugledao kako mi oblak pravi hlad. Pogledao sam ga, a u njemu je bio Džibril. Pozivao me i rekao: ‘Allah je čuo ono što ti je rekao tvoj narod i kako su te odbili. On ti je poslao meleka (koji je zadužen za brda) da mu narediš što god hoćeš u vezi s njima.’ Potom me pozva melek brda, nazva mi selam, a zatim reče: ‘Muhammede, to je (tako), pa šta želiš?’ zatim reče: ‘Ako hoćeš, ja ću nad njima poklopiti dva brijega.’ ‘Ne’, rekao je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ‘ja se nadam da će Allah dati da od njih postanu oni koji će samo Allahu ibadet činiti i neće Mu pripisivati sudruga.’” (Buhari)

Prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: “O ljudi, pokajte se Allahu i tražite od Njega oprost, doista se ja kajem Allahu u jednom danu stotinu puta.” (Muslim)

Iz spomenutog saznali smo da: Tko ne pokaže milost, neće mu milost biti ukazana. Zato tražite halala i halalite drugima, kako bi dobili oprost od Uzvišenog Allaha.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta