Tekstovi

Bolest – najmoćniji način na koji Allah otklanja grijehe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nikome od nas nije ugodno u momentima kada je bolestan, no među blagoslovima onih koji se razbole je da je bolest jedan od najjačih i najmoćnijih „protuotrova“ za grijehe koje počinimo. Allah kaže: Kakva god vas bijeda zadesi, to je zbog grijeha koje ste zaradili, a On mnoge i oprosti. (Eš-Šura, 30.)

Svaka bolest i nesreća koja se dogodi: bolest, smrt voljene osobe, fizička nevolja, groznica, bilo koja vrsta boli i patnje, svaka nesreća je za naše dobro. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao je: Mu’mina (vjernika) ne pogodi nikakva nedaća ili bolest, niti tuga ili žalost, niti bilo kakva nezgoda, čak ni obični ubod trna, a da mu zbog toga Allah, Uzvišeni, ne oprosti dio njegovih grijeha.

Također je rekao sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Vjernika neće zadestiti ni jedno iskušenje, pa čak ni ubod trna, a da mu za to Allah neće oprostiti neke od njegovih grijeha. (Buhari)

Uzvišeni Allah nas voli, više od naših majki. Doista za vjernika sve što mu se dogodi, događa se za njegovo dobro. Ako se dogodi neko dobro i on je sretan i zahvalan Allahu na tome, to je hajr po njega. A ako se dogodi neko zlo, on je strpljiv na tom iskušenju, Allah ga za tu strpljivost nagradi.

Velika nagrada ide uz veliko iskušenje. Kada Uzvišeni Allah zavoli nekog, On ga stavi na iskušenje. Onaj ko bude zadovoljan Allahovom odredbrom, onda i Allah njime bude zadovoljan. A onaj, tko bude ljut i nezadovoljan, na njega se Allah rasrdi” (Tirmizi)

Znači, vjernik je uvijek pobjednik, nikada nije na gubitku. Kakva god nesreća zadesila vjernika, on će uvijek pobijediti, jer on ima Allaha na svojoj strani. Ne želimo biti bolesni, ne želimo nesreću, ali će svatko od nas se barem nekad razbolio i suočio se s iskušenjima.

Kada se to dogodi, tada obnovimo svoj iman, tražimo oprosta od Allaha, ponizimo se. I kroz sve ovo,  jačamo imanski i učimo cijeniti sve što je od Allaha, pa čak i što smo se razboljeli i imali nesreću koju smo imali.

Također, ne smijemo izostaviti važnost posjete bolesniku. Posjeta bolesnome je njegovo pravo i naša obaveza prema njemu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Musliman kod drugog muslimana ima svojih pet prava: da mu odgovori na selam, da ga posjeti ako je bolestan, da mu isprati dženazu, da mu se odazove kad ga na gozbu pozove i da za njega uputi dovu kad kihne. (Buhari)

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta