Tekstovi

Borba sa strastima…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Strasti… Koliko su samo neprijatelji čovjekove blizine sa njegovim Gospodarom. Koliko samo puta odvedu čovjeka do ponora njegove duše, u zabludu, u propast. I koliko su samo izgubljeni oni koji slijede svoje strasti. Obilježje strasti jeste kratkotrajnost, užitak traje samo onoliko koliko traje neko djelo. Osjećaj sreće može ostati još neko vrijeme a zatim slijedi očaj, praznina, kajanje ili pak ponovna nekontrolisana potreba za ponavljanjem istog.

Svaki čovjek nužno prolazi borbu sa svojim strastima, ili im se prepušta da one budu njegova vodilja kroz život.

S aspekta vjere, napuštanje molitve (namaza) i slijeđenje strasti put je ka propasti čovjeka i njegove vjere: A njih smijeniše zli potomci, koji molitvu napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno zlo proći. A oni koji su se pokajali i vjerovali, i dobro činili, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući.“ (sura Merjem, 59-60)

Strasti slijedimo svaki put kada napustimo namaz, bez ikakvog opravdanog razloga (npr. bolesti), jer nam je mrsko ustati i klanjati. Strast slijedimo i onda kada pored učenja Kur’ana poželimo provesti vrijeme na facebook-u, prateći objave i komentare i zabavljajući se time. Ili kada pustimo pjesmu koju volimo…

Isto tako, strasti slijedimo i onda kada otvorimo pornografske stranice i poželimo svoje strasti zadovoljiti na taj način, ili kada zapalimo cigaretu, odemo na sastanak sa momkom/djevojkom kako bismo ostvarili fizičke kontakte i ugasili svoju požudu… Mnogo je vrsta slijeđenja strasti, i svako od nas se sa nekom vrstom istih svakodnevno suočava. Zapravo, to i jeste ona najvažnija borba sa samim sobom, borba sa svojim nefsom, ali i borba sa prokletim šejtanom.

Kako se boriti sa strastima?

Naše strasti najčešće bivaju začete u našim mislima. Naša težnja za osjećajem prolazne sreće nas također podstiče ili nam budi maštu o svemu onome što nam je pričinjava. Zapravo, um je najveći pokretač strasti.

  • Prvi korak u borbi sa strastima jeste zapošljavanje misli onim što naš Gospodar voli, i onim što je korisno za nas i našu zajednicu. Ako je naša svakodnevnica ispunjena ibadetom, učenjem korisnog znanja, korisnim radom- prostor za „štetne“ misli time biva znatno manjim. Osoba koja ne zna „šta će sa sobom“ cijeli dan ili veći dio dana, svakako da će vrijeme provoditi uz besposlicu ili se prepuštati mislima koje će je veoma često voditi ka grijehu.
  • Drugi korak jeste odbacivanje grješnih misli u startu, na samom početku. Prizivanje svijesti da Allah zna naše misli, i stid pred Njim od takvih misli. On zna poglede koji kriomice u ono što je zabranjeno gledaju a i ono što grudi kriju.“ (sura El-Mu’min, 19)
  • Razmišljanje o posljedicama onoga na šta nas misli navraćaju, i šta će biti ako udovoljimo našim strastima.
  • Prisjećanje na blagodati koje imamo i razmišljanje o njihovom gubitku. Neposlušnost Allahu je ujedno i nezahvalnost Njemu na blagodatima koje imamo. (Na primjer, muž ili žena imaju hairli supružnika, imaju halal a razmišljaju o haramu, o bludu. Pri tome ne uzimaju u obzir gubitak supružnika, ili o blagodatima i ljepotama halala.)
  • Strah od Allahove kazne, i vjerovanje u prolaznost dunjaluka i vječnost Ahireta.
  • Preziranje grijeha srcem, i prizivanje tog prezira svaki put kada nas počnu obuzimati strasti.
  • Utjecanje Allahu od svega onog što On ne voli.
  • Ne približavanje grijehu. „I što dalje od bluda, jer je to razvrat, a kako je to ružan put.“ (sura El-isra 32) Grijesima se ne približava, jer oni su poput vatre. Svaki put kada se približimo vatri, postoji velika mogućnost da će nas zahvatiti plamen i da ćemo početi gorjeti. Tako je i sa grijehom, ako mu se približavamo, vrlo je vjerovatno da ćemo i upasti u taj grijeh. Ako se družimo sa društvom koje griješi vrlo vjerovatno je da ćemo i mi vremenom upasti u iste grijehe. Ili, ako se osamljujemo sa muškarcem/ženom koji nam nisu mahremi ili kojima nismo mahremi, vrlo je vjerovatno da ćemo se vremenom upustiti i u veće harame slijedeći naše strasti.
  • Izbjegavanje svega onoga što budi strast prema haramu u nama.

Imajmo na umu da će nas Milostivi nagraditi iz riznica Svojih svaki put kada zarad Njegovog zadovoljstva ugasimo naše strasti. Molimo Allaha da nas sačuva od slijeđenja strasti i od puteva koji nas vode u propast. A dunjaluk je uistinu kratak da bismo ga mijenjali za Ahiret.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta