Tekstovi

Poslije tame noći, praskozorje je blizu…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko puta si samo razmišljao/la da je došao kraj, da izlaza više nema. A onda, desilo se čudo. Uzvišeni Allah ti je poslao olakšanje, brige su nestale, problemi postali prošlost. Koliko puta si samo razmišljao/la da tvoji snovi i tvoje želje nikada neće biti ispunjeni. Koliko puta si pao/la u očaj, izgubio/la nadu. A onda, preko noći, On ti je dao mnogo ljepše, bolje, savršenije.

I eto, opet danas, opet večeras sjediš ogrnut/a plaštom tuge, prepuštaš se očaju i dozvoljavaš da te dunjaluk ionako prolazan određuje. A zaboravljaš da je tvoja odrednica jedino tvoj iman, tvoja vjera u Njega i blizina Njemu. Danas ćeš maštati o dobrom poslu. Uzdisat ćeš gledajući one koji rade ono što ti želiš. Mislit ćeś: biću sretan/na i ispunjen/a ukoliko budem na njihovom mjestu. I biti ćeš. Ali, onda ćeš shvatiti da te to ne ispunjava, da opet nisi sretan/a.

Sanjat ćeš o braku ili porodici. Upoznat ćeš srodnu dušu ili onu koja to nije. Ući ćeš u brak. I shvatiti, da zapravo izvor sreće nije ta druga toliko željena i iščekivana osoba. Možda će ti biti umjesto smiraja iskušenje. Možda će ti srušiti snove. A čak i da bude najdivnija osoba na svijetu, opet te neće moći učiniti sretnim/om ukoliko ti nisi pronašao/la istinsku sreću.

Željet ćeš potomstvo. I ako ti ga On dadne, shvatit ćeš da ono nije samo blagodat, već je i odgovornost, emanet i izazov. Možda ćeš nailaziti na faze sa kojima ćeš se teško nositi. Možda će te Allah iskušati sa bolešću djeteta. I opet, na kraju svakog dana ćeš iznova i iznova shvatati da imaš samo Njega, i da na kraju svakog dana ostaješ sam/a s Njim.
_________________________

Znaš, duša je stvorena nezasita, nezahvalna. Insanski je željeti. Ali, tvojoj duši biće štetno ukoliko dozvoliš da je određuju materijalne stvari. Štetno je i ukoliko vidiš svoju vrijednost samo sa nekom osobom. Štetno je ako ti On nije na vrhu svega, i ako sebe ne određuješ prema blizini Njemu.

Nisi manje vrijedan/na ako nemaš dobar posao, supružnika, djecu. Nisi manje vrijedan/na ako bilježiš neki neuspjeh u svome životu. Ne određuje te posao, supružnik, dijete ili bilo šta od prolaznog. Tu nije izvor tvoje sreće, iako te može donekle usrećiti i ispuniti. Tvoj Izvor sreće je On, a tvoj istinski osjećaj ispunjenosti pojavit će se onda kada shvatiš da si pronašao/la sebe- onda kada spoznaš i osjetiš istinsku sreću.

Dunjaluk je kratak da bi nam noćna mora postalo ono što nemamo, ono što želimo ili ono što smo izgubili. Ako je već tako na dunjaluku- zar naše nade prestaju ovdje?! Bit će, inšaAllah, u Džennetu- a tamo je vječno, zauvijek. Zar da zbog dunjaluka izgubimo nadu u Njega i predamo se ovdje pa, nedaj Bože, izgubimo Ahiret?!

U tami noći potraži put do Njega. Kada te savladaju misli o dunjaluku preusmjeri ih na Džennet. Razmišljaj o susretu s Njim, o ljepotama Dženneta. O Poslanicima, ashabima, džennetskim hurijama. Razmišljaj kako da se približiš Njemu i stekneš Njegovu naklonost i zadovoljstvo. I znaj, da poslije tame noći, praskozorje je blizu…

Tvoja čežnja i tuga nisu veće od čežnje i tuge Jakuba a.s. A nakon duge i teške noći, Jakub a s. je ugledao praskozorje. I čvrsto zagrlio voljenog Jusufa. Pa, odakle onda tebi pravo da se predaješ očaju?!

H.Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta