Tekstovi

Suočavanje sa iskušenjima s mudrošću

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Što da radimo kada stvari postanu teške? Kada se budućnost čini beznadnom i mračnom? Postoje neki ljudi oko nas koji su nevjerojatno jaki i stabilni pred teškoćama. Oni ne samo da izbjegavaju učiniti bilo što drastično i da se ne žale, već stoje čvrsto kao stijena, tako da drugi pored njih na njih gledaju sa čuđenjem ili ih čak smatraju osloncem.

Što ih čini drugačijima?

Ono što ih čini drugačijima je upravo mudrost koju imaju u suočavanju s poteškoćama. Glavni izvor koji musliman može koristiti da poveća svoju razinu mudrosti je Časni Kur’an. Uzvišeni Allah kaže: On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.(El-Bekare, 269.) Mudrost je dar od Allaha, a mi imamo taj dar nadohvat ruke, to je Kur’an.

Suočavanje s kušnjama s mudrošću

Ibn Abbas definira mudrost jednostavno kao znanje Kur’ana. (Ibn Kesir)

Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem uputio je posebnu dovu za oslobađanje od tuge i tjeskobe , na kraju koje je rekao: O Allahu, učini Kur’an životom / proljećem moga srca i svjetlom mojih grudi, izlazom za moju tugu i oslobađanjem za moju tjeskobu.“ (Muslim)

Kur’an ima sposobnost pretvoriti našu zimu u proljeće, naše brige u nade, našu tugu i zabrinutost i sreću i smiraj. Zaista je Kur’an lijek za naša srca.

Korištenje Časnog Kur’ana za otkrivanje izvora i lijeka za nevolje

To zadovoljstvo koje osjećamo učeći će nam pomoći da prevladamo svoje poteškoće i izađemo iz nevolje i osjećaja bezizlaznosti. Također, redovna primjena Kur’ana u našem životu će donijeti Allahovu pomoć i ispuniti naše živote bereketom. Kur’an nam govori što trebamo učiniti kada stvari postanu teške. Kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: ‘Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti! (El-Bekare, 156.)
________________

Nakon što naš intelekt zaštitimo od utjecaja naših burnih emocija koje ga lako zamagljuju, tada smo spremniji poduzeti neke korake kako bismo se lakše nosili s problemima. Čovjek kada je tužan ili ljut otežano donosi ispravnu odluku, zato trebamo, koliko je to god moguće zastati i razmisliti, pričekati da hladne glave donesemo odluku. Za ovo je potrebna mudrost, kao i sabur, da bi „preturali“ po različitim pravcima djelovanja i izabrali onaj koji je najbolji i koji je ispravan. Ovdje će nam ponovo, kao i u svemu Kur’an i sunnet priskočiti u pomoć kao glavni i najbolji vodiči, tj. smjernice za život jednog insana.

Izvor: Discovering islam

 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta