Tekstovi

Sadakom šalješ svoj imetak na ahiret

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ono što daš to si zadržao, to nikad izgubiti nećeš. I zbog toga ćeš biti radostan. Ono što čovjek potroši, pogotovo kad troši na sebe, na neki luksuz na koji ne mora, onda je to imetak koji on baca. Ako se može jesti nešto što košta 20 maraka a on ode i kupi to za 80, on je tu razliku bacio niz vodu, od toga neće imati koristi.

Čovjek će na Sudnjem danu biti u hladu svoje sadake. Sjetimo se kad je ljeto, svi gledamo kad idemo ulicom ima li ikakvog hlada, pa samo da mi je desno uho skloniti sa sunca. Zamislite kako će na Sudnjem danu biti onom čovjeku koji je uvijek kalkulisao “ovo mi treba za ovo, ovo mi treba za ono” sve rasporedi, a za sadaku ne ostavi mjesta. U taj budžet na prvo mjesto stavi sadaku, neće te Allah ostaviti.

Sjećam se jednog našeg studenta iz Jordana koji nije imao stipendiju, kako je prolazio to samo Allah zna. Znam pouzdano da je imao novca toliko da sebi mjesečno kupi jedan frtalj mesa, 250 gr i da nema do sljedećeg mjeseca dok nešto zaradi ili ne dobije od nekog. Posmatrajući ga u jednoj džamiji, nikad nije prošao pored kutije a da nije ubacio nešto, u toj svojoj neimaštini. Allah je dao da se danas taj čovjek vratio u Bosnu i da je otvorio jedan svoj veliki biznis i što se kaže “da digne kamen, našao bi novac”. Sve ono što je udjeljivao od onoga što nije imao. Nije imao ni on sam, ali nije propuštao nijednu priliku za sadaku.

Kupi svom babi poklon, kupi svojoj majci poklon, obraduj je nečim, znak pažnje, i to je sadaka. Pokaži na djelu šta je islam. Zato su za primjer oni muslimani koji kad vidi na tebi da si u potrebi, odmah reaguje, ne čeka, nema čekanja, nema kalkulacije, zašto? Zato što on trguje sa Allahom. Allah nagrađuje za jedno dobro djelo do 700 puta, a nekom i više.

Zašto je velika nagrada za sadaku? Jer je čovjeku teško odvojiti se od imetka. U jednom hadisu se kaže da čovjek kada želi udijeliti sadaku da tu sadaku čupa iz sedamdeset šejtanskih usta. Što je veća razdaljina između tebe i one kutije, to je veća mogućnost da ćeš manje ubaciti. Ima da te šejtan obrlati da sa 30 maraka spadneš na marku i po.

Imam jednog svog ahbaba i ponosim se što mi je prijatelj. On radi u Njemačkoj prekovremene sate i sve što tad zaradi on udijeli kao sadaku. Ide i radi sa namjerom da može što više udjeljivati na Allahovom putu.

Abdurrahman Kuduzović
Djela kojima ćeš se spasiti na ahiretu
__________________________

Tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara i otklanja loš svršetak (smrt)!” (hadis bilježi Tirmizi)

Sadaka poništava loša djela kao što voda gasi vatru.(hadis bilježi Buhari)

Ako musliman obuče siromašnog muslimana, Allah će ga obući odjećom dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapečaćenog džennetskog napitka“. (Tirmizi)

Ljudima od imetka ostaje samo ono što podijele, kao što stoji u 272. ajetu Sure El-Bekare: Što date od dobra, to je vaše! 
Kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. pitao Aišu šta je ostalo od zaklane ovce, ona je kazala: “Ostala je samo plećka!” Poslanik reče: “Ostalo je sve osim plećke!” (Hadis bilježi Muslim) 

Darežljivac će na Sudnjem danu biti prozvan s posebnih vrata koja se zovu Vrata sadake.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta