Tekstovi

Briga o sebi  – sebičnost ili dužnost?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ti si sebi najveći prioritet. Zato se u citiranom ajet prvo spominje briga o samome sebi. Na kraju krajeva – sam ćeš stati pred Uzvišenog Stvoritelja: „I svi će Mu na Sudnjem danu doći pojedinačno.“ (Merjem, 95.) Ovo znači da se trebaš brinuti o svome imanu, svojoj duši, ali i o svome tijelu.

Brini se o svome zdravlju! Arapska izreka kaže da je zdravlje kruna na glavama zdravih kojuu ne vide oni osim koji su bolesni! Istinsko bogatstvo jeste dobro zdravlje. Oni koji izgube zdravlje, troše cijeli život i cijeli imetak kako bi ga povratili. Ovo tijelo je jedino koje nam je dato i za njega ćemo odgovarati – kako smo ga održavali i kako smo se brinuli o njemu. U ovom ubrzanom vremenu mnogi su zaboravili voditi računa o sebi i svome zdravlju, a još manje vode računa o svom duhovnom i emocionalnom stanju.

Kažu da je najteže promijeniti sebe – sve dok nam se život ne nađe o koncu koji prijeti da se prekine. Kontrolišite svoje tijelo, a ne dozvolite da ono kontroliše vas. Briga o sebi je iznimno važna za ljubav spram samih sebe. Ovo nije i ne treba biti narcisoidnost. Ovo je zdrava ljubav koja nam pomaže da budemo zdravi i veseli, da znamo svoje vrijednosti i prednosti, mahane i slabosti. Da znamo svoja ograničenja i mogućnosti. I ovo je cilj kojem vrijedi težiti.*

Dakle, sada znamo da brigu o sebi ne treba miješati sa samodopadnošću ili narcizmom, jer to je zaista potreba i dužnost. Briga o sebi je svako ponašanje koje nam pomaže da izbjegnemo zdravstvene probleme, da izoštrimo i ojačamo svoje i mentalno i fizičko zdravlje, odgojimo svoju dušu, da naučimo upravljati sobom, da imamo samopoštovanja i naučimo se ophoditi prema stresu. Naravno, mi vjernici tu napominjemo da briga o sebi svakako uključuje i obavljanje namaza na vrijeme, učenje Allahove Knjige i generalno činjenje stvari koje nam donose dobro već na dunjaluku, a inšallah i na ahiretu.

Današnja vremena su izrazito užurbana, ekrani su svuda oko nas i mnogi se bore sa anksioznošću i sl., nerijetko ljudi očekuju od drugih da preuzmu odgovornost za njih i onda budu razočarani se druga osoba dovoljno ne trudi oko njih i sl., dok se istovremeno oni ne trude oko sebe. Ako nismo dobro, uredu je potražiti pomoć (bilo to da smo pali duhovno, fizički, mentalno…), no moramo znati da odgovornost moramo preuzeti sami za sebe. Allah Uzvišeni u Njegovoj Knjizi kaže: „Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni…“ (Er-Raad, 11)

*Izvor: Esmir M. Halilović, Poslanik te savjetuje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta