Brak i islamska porodica

Budi njegova hurija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na dunjaluku nema ništa vrednije i nikakva dunjalučka dobra ne mogu se porediti sa kućom u kojoj među supružnicima vladaju ljubav, sloga i mir. Za takvo što potreban je, naravno, trud i muža i žene, međutim, žena, čak i ako njen muž ima velike nedostatke koji sprečavaju bračnu sreću, svojom mudrošću, uz Allahovu pomoć, često može učiniti da od svoga muža napravi boljeg insana koji će se više truditi za njihovu bračnu harmoniju…

Žene imaju veoma važnu ulogu kada je porodica u pitanju, pa se za ženu kaže da je ona stub kuće. Kao žena, supruga i majka, kroz svoje i iskustvo drugih sestara, te kroz islam, želim da podijelim neke savjete svojim sestrama, sadašnjim i budućim suprugama, kako da imaju sretnu bračnu zajednicu, inšallah, i zasluže najbolju nagradu za to.

– Prvo i najvažnije jeste da trebaš odgajati sebe kao vjernicu i raditi na tome najviše. Tvoj muž, ako je vjernik, uz tebe kao vjernicu moći će sebe vjerski odgajati nabolje, kao što ćeš i ti uz njega, a ako nije od onih koji praktikuju vjeru, ti ćeš mu biti najbolji primjer pokornosti Svevišnjem. Ima li išta ljepše od toga da muž i žena u kasnim noćnim satima zajedno u džematu Allahu čine sedždu! To ti je, sestro, najljepša, najvrednija i na kraju najpotrebnija da‘va koju možeš činiti.

– Vodi računa o svom izgledu. Mnoge žene griješe po ovom pitanju. Kada izlaze vani, na druženja sa sestrama, sijela, one oblače najljepšu odjeću, dotjeruju se, a kada dođu kući, obuku neku staru trenerku ili suknju, “da ne upropaštavaju novu odjeću”… Jedan se brat žalio jednom našem daiji, pa mu je rekao: “Moja žena, kad izlazi iz kuće, sređuje se i dotjeruje, a kada je u kući, uvijek je u jednoj šarenoj haljini. Svaku joj više ‘šaru’ na njoj znam napamet.” Ili, jednom sam prilikom bila sa sestrama na izletu, pa se jedna od sestara istakla svojom dotjeranošću. U jednom trenutku rekla nam je: “Joj, jedva čekam da dođem kući i da skinem ovu šminku sa sebe”, a kući joj je najpotrebnije da bude takva.

Tebi je, sestro, najpreče da njemu, svom habibiju, budeš lijepa, privlačna i poželjna, pogotovo danas kada su na ulicama sve dotjerane, provokativno obučene i našminkane, pa on nije u stanju ni u džamiju otići a da ih ne sreće takve na svakom koraku. Pokaži mu da tamo vani ništa ne propušta i da još bolje od toga ima u svojoj kući. Vjernicu koja čuva njegovu čast, imetak, koja je isto tako lijepa privlačna i dotjerana, i ne gleda je niko takvu, osim njega. Obuci za njega najljepšu odjeću, onakvu kakvu on voli da nosiš. Trudi se da budeš privlačna i zavodljiva svome mužu, a ne samo domaćica koja kuha i čuva djecu.

Budi radost njegovog oka, baš kao što se navodi u hadisu: “Poslije pobožnosti i bogobojaznosti muslimanu nije ništa korisnije dato kao dobra žena: kada joj muž nešto naredi, ona to izvrši; kada je pogleda, ona ga svojim pogledom razveseli i raspoloži; ako je za neku stvar zakune, ona to izvrši; ako čuva svoje poštenje i muževu imovinu kada je on odsutan.” (Ibn Madža)

– Ne budi od onih koji stalno nešto pridikuju. Naravno, kada ti se učini nepravda, nešto te boli i muči, to trebaš podijeliti sa njim na lijep način i truditi se da ti on bude onaj najbolji prijatelj kome ćeš se povjeravati, ali treba da imaš najfiniji način za to kako ne bi izazvala svađu. Ako i dođe do svađe i prepirke, nemoj tjerati do kraja svoje, jer muškarci su takvi da ne vole da osjete da im žena nešto naređuje, već budi mudra, prešuti, smiri situaciju, pa kasnije na lijep način, tepanjem, finim i nježnim riječima pokušaj da to dobiješ. Većina žena koje tako postupaju kažu da uspijeva. Ti si ljepši, nježniji spol i ponašaj se tako.

Kada želimo da nešto funkcioniše ispravno, onda se sve treba postaviti na svoje mjesto. Ne može trgovac obavljati posao doktora jer to nije ono za što je on obučen, kao što ni žena ne može glumiti gazdu kuće i šefa, jer nije za to određena i to je neprirodno, te u većini slučajeva tu ne može postojati sklad.

– Kada dolazi umoran kući, ne zasipaj ga odmah na vratima problemima, pridikama I sl. Dočekuj ga nazivajući ga lijepim nadimcima koje ćeš mu odmilja govoriti i u svakodnevnom govoru tipa: ljubavi, dragi, habibi, i to njegovo srce smekšava i raznježuje, jer niko na dunjaluku nije imun na tople riječi, pogotovo kada dolaze od osobe koju voli.

– Poštuj njegovu porodicu, njegove roditelje i rodbinu i podstiči ga na održavanje rodbinskih veza. Nemoj biti ljubomorna na njegove roditelje što im on posvećuje svoju pažnju, i misliti da ih on voli više od tebe. To su skroz dvije različite vrste ljubavi koje se ne porede i njih voli na jedan, a tebe na drugi način, i podstiči ga na to ako mu želiš dobro, jer znaš da je njegov Džennet kod njegove majke. Aiša, radijallahu anha, preosi: “Pitala sam Allahovog Poslanika kome žena najviše duguje svoju poslušnost, a on mi reče: ‘Mužu.’ ‘A kome muškarac najviše duguje?’, upitah. ‘Majci’, odgovori mi Allahov Poslanik.” (Ahmed i Nesai)

– Nemoj ga opterećavati preko njegovih mogućnosti i prigovarati mu za nafaku i da dovoljno ne zarađuje novca, jer nafaku daje Allah,a ne ljudi, kao što se navodi u hadisu: “Najblagoslovljenija je ona žena koju je najlakše opskrbiti.” (Ahmed)

– Kada je u pitanju vaš odnos, nemoj dozvoliti nikome, pa ni svojim roditeljima, da se miješaju u to, i svoje probleme pokušajte da riješite zajedno, bez miješanja drugih ljudi, osim ako ste u problemima koji bi mogli dovesti do razvoda braka, tada se trebate posavjetovati sa nekim adekvatnim ljudima koji su poznati po dobru i koji neće širiti drugima i pričati o vašim problemima. Ne budi od onih žena koje svakome svoga muža ogovaraju i svaki problem i intimnu stvar iz kuće iznose. Ništa nećeš postići time osim što će vas ljudi ogovarati i blatiti.

– Kada te pozove u postelju, dužnost ti je da se odazoveš, da ga ne odbijaš, te da to ne činiš mrzovoljno. On se nije oženio tobom samo da mu kuhaš i čuvaš i rađaš djecu, mogla je njemu i majka kuhati i ugađati u tom smislu, i to i jeste jedan od najvažnijih razloga stupanja u brak – smirivanje strasti i udovoljavanje na halal način. Ti si taj njegov lijepi halal i trudi se da otkriješ njegove želje kako bi mu ih udovoljila, a i ti njemu otkrij svoje kako biste oboje postigli zadovoljstvo u tom smislu.

Ne postoji nijedan način bolji kako muža usrećiti od tog načina i ako ga odbijaš i to radiš preko volje, samo kako bi skinula sa sebe obavezu, te on to primijeti, nemoj se ljutiti i čuditi kada ti izrazi želju da oženi još jednu ženu. Treba da shvatiš da je njih Gospodar stvorio sa takvim potrebama, drukčijim i jače izraženim nego kod žena i zato im je i dozvolio da čak četiri mogu oženiti.

Žena koja umre, a njezin muž bude zadovoljan s njom, ući će u Džennet.” (Tirmizi) Zar ti treba veći razlog da se trudiš oko zadovoljstva svoga muža od ovog hadisa?

Ovo su samo neki savjeti, mali dio njih, ali svaka žena koja želi mir i sklad u svojoj porodici, sama će se truditi da otkrije puteve do toga. Naš Gospodar stvorio nas je kao grješne, nesavršene robove i to treba da znaš kada je tvoj muž u pitanju, a i on također kada si ti. Ni ove navedene savjete niko nije u stanju uvijek u svakom trenutku i stalno primjenjivati, ali se trebamo truditi da budemo što bliže tome, ako želimo da imamo lijep život sa svojim voljenim muževima.

Naravno, mi ne možemo biti savršene hurije, jer nas Gospodar nije stvorio takvima, ali naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisima je rekao da ćemo mi, dunjalučke žene, u Džennetu biti vrednije od džennetskih žena zbog naših dobrih djela na ovom svijetu: Ummu Selema se jednom prilikom obratila Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem: “Allahov Poslaniče, ko je vredniji, dunjalučke žene ili hurije?” Poslanik odgovori: “Dunjalučke žene vrednije su od hurija kao što je spoljašnost vrednija od unutrašnjosti!” Ummu Selema upita: “Kako, Allahov Poslaniče?” Poslanik odgovori: “Vrednije su po svom namazu, po postu i po ibadetu Allahu. Njihova će lica Allah obasuti Svojim nurom, tijela će im obaviti svilom, bit će biserno bijele boje, nosit će zelenu odjeću, žuti nakit, kadit će se na biseru, češljati češljima od zlata i govorit će: ‘Mi smo vječne, nikad umrijeti nećemo, mi smo sretne, nikad tugovati nećemo, mi smo zadovoljne, nikad se nećemo rasrditi, blago onom kome pripadnemo i ko nama pripadne…’”

Trudimo se da budemo one koje je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao u ovom hadisu. Neka naši cilj i glavna okupiranost bude kako postići Džennet, a lijep i skladan brak, a samim tim i zadovoljstvo naših muževa, jedan je od najljepših puteva do toga. Budimo njihove dunjalučke hurije, i nadajmo se nagradi za to od Svevišnjeg, a nagrada je Džennet, gdje ćemo zbog tog svog truda kod Allaha biti značajnije i od samih džennetskih hurija.

Ummu Sara Žužić

Brate, brak se zasniva na ljubavi i razumjevanju, a ne na dominaciji

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta